Mršavljenje ublažava valunge

dijeta-krafna-jabuka-mrsavljenje-debljina-kalorije

Ukoliko smršave, prvenstveno bi poboljšale svoje zdravlje i umanjile rizik razvijanja mnogih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, žučne ili bubrežne bolesti, hipertenzija ili čak i rak, a samim time bi doživjele manji broj valunga – napadaja vrućine koji pogađaju žene u menopauzi.

Američki su istraživači proučavali preko 300 žena prosječno starih 53 godine. Ispitanice koje su izgubile sedam do devet posto svoje tjelesne težine u razdoblju od šest mjeseci imale su manje valunga u odnosu na žene iz kontrolne skupine.

Ispitanice su ograničile unos kalorija, tj. konzumirale između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno, te povećale tjelesnu aktivnost na 200 minuta tjedno – redovito su žustro hodale ili su pak intenzivno vježbale.

Jedina varijabla koja je mogla utjecati na smanjenje intenziteta i broja valunga bila je mršavljenje, zaključili su stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji. "U više opservacijskih studija, žene s većim indeksom tjelesne mase su prijavile češće ili jače valunge u odnosu na žene s nižim indeksom tjelesne mase", tvrde istraživači i nastavljaju kako su njihovi rezultati potvrdili ovu tezu.

"Intenzivna promjena životnog stila povezana je sa značajnim smanjenjem težine, indeksa tjelesne mase, obujma trbuha i sistoličkog i dijastoličkog tlaka u odnosu na kontrolnu skupinu", stručnjaci su opisali promjene koje je vježbanje i restrikcijska dijeta donijela ovim ženama.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!