Prva tri mjeseca najbitnija za reumatoidni artritis

zglobovi bolni, reumatoidni artritis, upala

Tisuće osoba koje su primijetile simptome reumatoidnog artritisa, a nisu se javile liječniku skraćuju svoj život za cijelo desetljeće, upozoravaju britanski znanstvenici.

Ističu kako na početku bolesti postoji kritično razdoblje od tri mjeseca kada se reumatoidni artritis može usporiti, pa čak i zaustaviti, međutim, većina bolesnika čeka ili odgađa liječnički pregled, pripisujući bol drugim uzrocima ili jednostavno procesu starenja.

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.  Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta.

Ako se ne liječi ili dijagnosticira prekasno, reumatoidni artritis može dovesti do radne nesposobnosti, a također povisuje rizik srčanog udara i drugih tegoba ovog vitalnog organa.

"Najnoviji podaci su pokazali kako postoji razdoblje od tri mjeseca kada se simptomi jave, a ako tražite molekule u zglobovima one su tada drugačije nego u kasnijoj fazi. Ako interveniramo unutar tih tri mjeseca, onda se brzo može usporiti napredovanje bolesti, pa čak i u potpunosti zaustaviti u nekim slučajevima ako interveniramo agresivno", objasnio je dr. Karim Raza, konzultant reumatologije.

Ističe kako četvrtina bolesnika prestane raditi unutar pet godina nakon dijagnoze, a reumatoidni artritis ne pogađa samo zglobove. "Prosječno, osobe s reumatoidnim artritisom umiru deset godina prije nego osobe koje ne boluju od njega, a pacijenti su glavni krivci. Potroše tri mjeseca razmišljajući o tome hoće li se javiti liječniku ili ne", objasnio je dr. Raza.

Studije su pokazale kako metotreksat i slični lijekovi mogu značajno usporiti napredovanje ove bolesti ako se uzimaju do tri mjeseca nakon pojave prvih simptoma (natečeni i bolni zglobovi).

"Mnoge osobe nisu svjesne reumatoidnog artritisa niti koliko on može biti ozbiljan. Pretpostavljaju kako je bol u zglobovima nastala zbog pretjerivanja u vježbanju ili vrtlarenja. Moramo učiniti mnogo kako bi podigli svijest o ovoj bolesti kod opće populacije tako da znaju da trebaju potražiti pomoć liječnika opće prakse čim se razviju simptomi", objasnio je glasnogovornik britanskog instituta za Istraživanje artritisa.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!