Sporo disanje ublažava bol

bol-glavobolja-sinusi-disanje6

Kontrolirano disanje u sporijem ritmu može značajno smaniti osjećaj boli - pokazala je to studija koju je proveo Barrow neurološki institut na St. Joseph's Hospital and Medical Centru.

Osobe koje pate od kroničnih bolova, posebice fibromijalgije, također su izjavili kako osjećaju slabiju bol tijekom sporog udisanja, osim ako nisu preplavljeni negativnim osjećajima, poput tuge ili depresije.

GlavoboljaStudiju je proveo doktor Arthur Craig, u suradnji s Odjelom za psihologiju sveučilišta Arizona State, a objavljena je u časopisu PAIN, specijaliziranom izdanju Međunarodne udruge za istraživanje boli. Rezultati nude objašnjenje za ranije studije koje tvrde kako zen meditacija ima pozitivne učinke na bol, a vježbe disanja tipične za jogu mogu smanjiti osjećaj depresije. Ovi rezultati također podcrtavaju ulogu koju ima pozitivno, odnosno negativno razmišljanje na osjećaj boli.  

Studija je uključila dvije grupe žena, starih između 45 i 65 godina – jednu su grupu činile žene kojima je ranije dijagnosticirana fibromijalgija, a druga je bila kontrolna grupa.  

Tijekom studije, sudionice su podvrgnute umjereno bolnim toplotnim signalima na dlanovima. Disanje ispitanica pritom je bilo normalno, a zatim su usporile udisaje za 50 posto. Nakon toplotnog signala, žene su prvo izrazile svoje osjećaje na tri načina: intenzitet boli, neugodnost boli i učinak na raspoloženje.

Stručnjaci su analizirali odgovore sudionica i ustanovili kako postoji opće smanjenje osjećaja boli kada su ispitanice iz kontrolne grupe udisale sporije. No, kod pacijentica s fibromijalogijom smanjenje boli zbog sporijeg disanja primijećeno je jedino ako je postojalo pozitivno razmišljanje.

Stručnjaci stoga zaključuju kako osobe koje pate od fibromijalgije u cjelini ne osjećaju smanjenje boli samo zbog sporijeg disanja. No, ako je uz sporije disanje prisutno i pozitivno razmišljanje (kao dio ličnosti, a ne samo situacije), primijećeni su pozitivni pomaci.  

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!