Što kada vas "stisne" križobolja?

bol u ledima

Važno je razumjeti kako je bol u leđima simptom medicinskog stanja, a ne dijagnoza sama po sebi jer mnoge tegobe i bolesti mogu dovesti do boli.

Dugotrajno sjedenje, pogrbljeno držanje, nikakva tjelesna aktivnost ili pak težak fizički rad samo su neki od uzroka križobolje – jednog od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice.

"Križobolja ili lumbago stanje je tijela, sindrom koji se manifestira bolovima u lumbalnom djelu kralježnice. Bolovi mogu biti prisutni u mirovanju ili pak u kretanju. Može početi naglo kao posljedica trzaja, naglog pokreta, teškog dizanja ili pak postupno kao posljedica dugotrajnih loših položaja (loš madrac, loš jastuk, loši položaji na poslu s obzirom na stolac, visinu ekrana računala...)", objašnjava fizikalni terapeut Dejan Spasić i dodaje kako dvije trećine života provodimo spavajući i radeći, pa stoga moramo biti u što pravilnijim položajima.

Procjenjuje se da čak 80 posto populacije barem jednom u životu osjeti bolove u križima.

"Bolovi katkada mogu biti vrlo oštri i neugodni, a ponekad tupi, dubinski. Sve zavisi od uzroka problema, a on se mora dijagnosticirati. O kliničkoj slici i intenzitetu bolova te pokretljivosti ovisi način liječenja. Prije svega treba slušati signale tijela i naći najadekvatniji položaj u kojem su bolovi najmanji, raditi vježbe istezanja (nikako vježbe snage) do granice boli, stavljati ledene obloge (pri akutnim i oštrim bolovima) ili grijati (za kronične bolove)", savjetuje Dejan Spasić.

Ako osjećate perzistirajuće bolove, tada treba otići liječniku koji će procijeniti ozbiljnost situacije i u skladu s anamnezom i kliničkom slikom odlučiti jesu li potrebne detaljnije pretrage ili indicirati fizikalnu terapiju, medicinsku masažu, mobilizacije i manipulacije kralježnice, preventivne vježbe, protuupalnu terapiju i slično, napominje terapeut Spasić te upozorava na znakove išijasa:

"To su bolovi koji se šire duž cijele noge, često do palca. Može se manifestirati kao nemogućnost hodanja po prstima i petama, utrnulost dijela ili cijele noge. Bol se obično širi s vanjske strane natkoljenice preko lista u palac i svakako odmah treba potražiti liječničku pomoć".

Spriječite bol u leđima zdravim navikama

Ponekad jednostavne i svakodnevne navike mogu utjecati na neočekivani razvoj boli u tijelu. Tako, primjerice, nošenje novčanika u stražnjem džepu može izazvati išijas – novčanik može utjecati na položaj kralježnice, te tako prouzročiti napetost u mišićima i bol u donjem dijelu leđa, stražnjici ili pak nozi.

Također, bol u leđima može biti rezultat krivog načina podizanja teških predmeta. Najčešće se sagnemo i savinemo leđa unaprijed kada podižemo nešto teško, te zatim ispravimo leđa unatrag kada se dižemo. Zbog ovog pokreta mišići leđa preuzmu težinu. Pravilni položaj pri podizanju teških predmeta je sasvim drugačiji. Sagnite se u čučanj, a leđa držite ravnima. Rukama podignite predmet i podignite ga mišićima nogu tako da ispravite koljena i kukove.

Više savjeta za išijas pročitajte ovdje.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!