Sve što trebate znati o antibioticima!

tablete3

Hrvatska spada u europske zemlje s visokom potrošnjom antibiotika, koje često koriste i za liječenje virusnih bolesti. Koje su prednosti i nedostaci antibiotika, te kada ih trebamo koristiti saznajte u nastavku!

Što su antibiotici?
Antibiotici su lijekovi uništavaju bakterije ili zaustavljaju njihovo razmnožavanje. Premda danas postoji niz drugačijih naziva, poput antibakterijski i antimikrobni, sve su to antibiotici s ponešto drugačijim djelovanjima i strukturama.

U nastavku teksta antibiotik ćemo koristiti kao pojam koji se odnosi na svaki lijek koji djeluje protiv bakterija. No, treba razlikovati antibiotike od lijekova koji u nazivu nose ime anti, ali uništavaju parazite (antiparazitni), viruse (antivirusni) i gljivice (antifungalni). Antibiotici djeluju iskuljučivo na bakterije.

streptokok bakterijaOsnovna struktura bakterije
Bakterije su jednostanični organizmi, a sačinjavaju ih:

 • Stanični zid (ima ga većina bakterija)
 • Stanična membrana
 • DNA koja sadrži genetsku informaciju
 • Kriptoplazma – smjesa svih komponenta bakterije (ribosomi, proteini i enzimi)

Kako se bakterije dijele?
Kada se kriptoplazma, stanični zid i membrana usklade, DNA se replicira. Bakterija se zatim razdvoji na dva dijela, s time da svaki dio sadrži kopiju roditeljskog DNA.

Kako djeluje antibiotik?
Antibiotici djeluju na strukturu i rast bakterije. Različiti antibiotici djeluju na pojedine dijelove same bakterije.

Koji dio bakterije pogađa antibiotik?

 • Sintezu staničnog zida
 • Sintezu proteina
 • DNA sintezu ili replikaciju

Uništavanjem ili usporavanjem razmnožavanja antibiotici potiču imunološki sustav organizma na obranu od infekcije. No, nažalost antibiotici ponekad nisu dovoljno snažni te se bakterije nastavljaju množiti, što može dovesti do opasnih posljedica.

Bakterije se obično dijele na dvije grupe – gram pozitivne i gram negativne. Tako se zovu zato što se odnose na strukturu staničnog zida, koji kod gram pozitivnih bakterija dobije ljubičastu, dok kod gram negativnih rozu boju.

Gram negativne bakterije
U tu skupinu ubrajaju se Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter cloacae, Proteus vulgaris, Salmonella, Shigella i Pseudomonas aeruginosa. Većinu ovih organizama možemo naći u probavnom traktu. Obično uzrokuju urinarne i probavne infekcije te abdominalne infekcije. Gram negativne bakterije su i Neiserria meningitides (meningitis), Neisseria gonorrhoeae (gonorea) and Haemophilus influenzae (upala uha, upala pluća, meningitis).

tablete 4Gram pozitivne bakterije
Gram pozitivne bakterije su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, te sve druge vrste streptokoka i Corynebacterium diphtheriae. Ovi organizmi uzrokuju veliki broj infekcija, uključujući upalu pluća, čireve, upale kostiju i grla te difteriju i meningitis.

Treba napomenuti kako ova lista bakterija nije potpuna, te kako određene bakterije mogu prouzročiti i više infekcija te drugih tegoba.

Kada uzeti antibiotik?
Antibiotik uzmite kada vam to propiše liječnik, odnosno zaključi da imate bakterijsku infekciju.

Najčešće bakterijske infekcije koje se liječe antibiotikom su:

 • Otitis media (upala srednjeg uha)
 • Streptococcal tonsillitis (infekcija krajnika bakterijom Streptococcus pyogenes)
 • Pneumonia (upala pluća)
 • Meningitis (infekcija membrane koja ovija mozak)

Kada ne uzimati antibiotik?
U slučaju da liječnik nije otkrio bakterijsku infekciju, nema potrebe za antibiotikom.

Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!