Sve što trebate znati prije odlaska na skijanje

skijanje

Donosimo vam najvažnije savjete koji će vas pripremiti za bezbrižnu sezonu skijanja: koje lijekove ponijeti sa sobom, kako si pomoći kod ozljeda, na koji se način zagrijati prije skijanja i kako uplatiti putno osiguranje.

Najvažniji savjet kojeg se treba pridržavati jest tjelesno se pripremiti za napore skijanja. Pravovremenom fizičkom pripremom smanjit ćete mogućnost nastanka ozljeda, spriječiti upale mišića nakon skijanja, te pripremiti organizam na nadmorsku visinu i cjelodnevne napore. Kada su u pitanju kondicijske pripreme prije skijanja, one se moraju odraditi puno prije nego što stupimo na samo skijalište, ne u zadnji čas.

                Ivor Šimić, apsolvent kineziologije

"S vježbama sigurno treba početi puno ranije, ne tjedan dana prije odlaska na skijalište, nego neka dva ili tri mjeseca prije. Rekreativcima se preporučuju kondicijski trening i vježbe snage. Osoba koja često vježba u teretani bit će bolje pripremljena nego netko tko se digne s kauča i želi glumiti Ivicu Kostelića", rekao nam je apsolvent kineziologije Ivor Šimić.

Možete pogledati vježbe koje vam je pripremio za zagrijavanje na skijalištu ako slijedite link.

Najčešće stradavaju ligamenti i meniskusi koljena uslijed slabe fizičke pripremljenosti i loše procjene skijaškog znanja.

"Najteže ozljede, često i po život opasne, su ozljede glave koje se mogu ublažiti korištenjem zaštitne kacige. Ozljede skočnog zgloba se mogu spriječiti pravilnim korištenjem skijaške obuće. Često, ozljede nastaju kao posljedica sudara skijaša pa je potrebno držati se propisanih pravila prilikom vožnje na stazama", tvrdi prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med, koja u slobodno vrijeme planinari i bavi se alpinizmom.

Kako pomoći sebi ili drugima kod ozljede na skijalištu?

Ako ste dovoljno sretni i izbjegnete ozljede (kucnimo tri puta o drvo), svejedno se trebate pripremiti na mogućnost ozljede vaših prijatelja ili drugih skijaša.

"Dužnost je svakoga skijaša zaustaviti se i pomoći na bilo koji način. Potrebno je obavijestiti spasilačku ekipu te točno naznačiti lokaciju nesreće. Ozlijeđenom treba otpustiti vezove na skijama, pružiti prvu pomoć te pričekati dolazak spasilačke ekipe", savjetuje Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Ako se radi o laganijoj ozljedi  nije nužno odmah posjetiti liječnika, ali se ne smije nastaviti sa skijanjem. Ovih se uputa morate pridržavati, inače ćete sa skijanja kući ponijeti drugačiju vrstu suvenira nego što ste planirali.

Primarijus Maja Grba-Bujević savjetuje da posjetite liječnika ako se nakon pada ne možete osloniti na nogu, savinuti ili ispružiti koljeno, te ako je zglob otečen i bolan. Mirujte i hladite bolno mjesto do pojave crvenila na koži.

Mala kućna ljekarna

Skijaši rekreativci će sigurno osjetiti iscrpljenost i na kraju dana će muku mučiti s upalom mišića ako se nisu dovoljno pripremili.

Prim.mr. Maja Grba-Bujević, dr.med.

"Sa sobom ponesite lijekove protiv bolova i temperature, gel za primjenu kod bolnih stanja i ozljeda mišića, tetiva i zglobova, gel za ublažavanje tegoba kod hematoma i oteklina praćenih bolom, elastični zavoj i kutiju prve pomoći iz automobila", savjetuje primarijus Maja Grba-Bujević. Kada pijete protuupalne lijekove – zaboravite na kuhano vino, punč i slične zimske specijalitete za zagrijavanje koji sadrže alkohol. Alkohol može produžiti i pojačati djelovanje lijekova, što stvara mogućnost pojačanog djelovanja njihovih nuspojava na organizam osobe. Strogo se preporuča izbjegavati kombinaciju alkohola i lijekova.

Zaštita od sunca

Zaboravljamo kako je sunce štetno za naše oči tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme ljeta kada je vrijeme uglavnom sunčano i UV zrake prijete na svakom koraku. Pretjerano izlaganje zimskom suncu i UV zrakama bez odgovarajuće zaštite može privremeno oštetiti oči, pa čak i uzrokovati fotokeratitis. Možemo ga usporediti s opeklinama kože nakon sunčanja, samo što se upala javlja u rožnici oka.

Sunčeva se svjetlost reflektira u česticama snijega, što je jednako refleksiji s površine mora ili pijeska. Također, kada snijeg padne, sve oko nas je bijelo, što donosi veću količinu svjetlosti u naše oko, čak 12 puta veću nego što nam je zaista potrebno. UV zrake su pojačane kada se reflektiraju, te tako lako mogu oštetiti površinu oka. Obavezno nosite sunčane naočale, jednako kao i kremu sa SPF faktorom i balzam za usne.

Putovanje i osiguranje

Ne želimo crtati vraga na zidu, ali uvijek treba biti spreman na događaje koji vam mogu pokvariti veselje. Dakako, mislimo na ozljede. Troškovi liječenja u inozemstvu su visoki pa se preporuča uplatiti putno osiguranje, koje pokriva troškove liječenja. Većina turističkih agencija vam ne može ponuditi putno osiguranje, ali mnoge surađuju s osiguravajućim kućama i mogu vam preporučiti kome se trebate obratiti ako se želite osigurati.

Polica putnog osiguranja ublažava posljedice neugodnosti za vas i vaše najbliže. U pravilu, putno osiguranje u inozemstvu obuhvaća osnovno i dodatno osiguranje, a ovisi o osiguravajućoj kući što paket sadrži.

Osiguranjem se pokriva zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u stranoj zemlji, osiguranje putnika od nezgode, troškovi hospitalizacije, osiguranje prtljage ili u nekim slučajevima osiguranje otkazivanja putovanja.

Nećete trebati puno izdvojiti za putno osiguranje. Ovisno o dužini putovanja, možete potrošiti nekoliko desetaka kuna ili nekoliko stotina, ako ste srećkovići i možete biti na godišnjem više od dva tjedna. Vaš će vam novčanik biti zahvalan, a glava na sigurnom!

Naša preporuka: istražite osiguravajuće kuće na internetu. Mnoge tvrtke nude blagdanski popust ili popust prilikom online registracije.

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!