Ugasite cigaretu jednom zauvijek!

Pusenje, cigareta

Alarmantni podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako svakih 8 sekundi, od posljedica štetnog duhanskog dima, u svijetu umre jedna osoba. Porazni podaci ne zaobilaze niti našu zemlju. Naime, u Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba, što je oko 1.2 milijuna pušača.

k           dr. Mirjana Orban, spec. psihijatrije,
subspecijalista iz alkoholizma i drugih ovisnosti

Međutim, dobra je vijest kako veliki broj pušača, konkretnije njih 81 posto, želi prestati pušiti. Međutim, većina njih ne zna kako. Upravo je zbog toga vijest o ponovnom pokretanju Škole nepušenja stigla u pravi čas! O programu odvikavanja od nikotina razgovarali smo s dr. Mirjanom Orban, voditeljicom Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Zašto se rodila ideja za ponovnim pokretanjem Škole nepušenja?

Pušenje je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema – to je prvi razlog. Naime, nikotinom se truje više od 30 posto Hrvata. Kao drugo - uvjereni smo da naša Škola predstavlja izuzetno dobar program. Istraživanje je pokazalo kako 81 posto osoba želi prestati pušiti, ali ne zna kako. Upravo će ovoj populaciji naša Škola olakšati provođenje odluke o prestanku pušenja. Istraživanja također pokazuju kako veoma mali broj ljudi uspijeva samostalno prestati pušiti.

Što očekuje polaznike Škole nepušenja?

Škola nepušenja se zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program Škole traje pet dana, a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon toga se polaznici okupljaju jednom tjedno tijekom sljedeća tri tjedna u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno jedan drugome pomoći da ustraju u svojoj odluci.

Što će polaznici konkretno naučiti?

kIako se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u Školi usmjeren je prema svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe se uči o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Važno je polaznike Škole povremeno kontaktirati telefonom tijekom sljedećih šest mjeseci od prestanka pušenja kako bi im pružali potporu, a i evaluirali učinkovitost rada.

Iako su prednosti prestanka pušenja svima dobro poznate, zašto veliki broj pušača teško uspijeva prestati?

Najčešće se to događa zbog adiktivnog svojstva kojeg ima nikotin. Osim kemijske ovisnosti poznato je da se u pušača razvija i niz spona psihološke naravi. Prilikom pokušaja odvikavanja od pušenja kod većine pušača javljaju se karakteristični simptomi koji čine tzv. "Nikotinski apstinencijski sindrom" koji je uveden i u Međunarodnu klasifikaciju bolesti (MKB) u kategoriju mentalnih poremećaja.

O čemu ovisi uspješnost prestanka pušenja?

kKoliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o njezinoj/njegovoj motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobije tijekom odvikavanja od pušenja. Kao i kod svake odluke, uspješnost prestanka ovisi o tome kako smo postavili cilj. "Prestajem pušiti" je jako dobar, pozitivno izrečen cilj. Međutim, ukoliko se, da biste prestali pušiti, morate odreći stvari koje su nam bitnije od dobiti - onda nećemo uspjeti. Zato treba analizirati motivaciju za prestanak pušenja i tu motivaciju snažiti. U svemu tome je važna uloga obitelji. Ako imate dobru obiteljsku podršku, sve je životne probleme lakše rješavati.

Koliko treba proći vremena da dugogodišnji pušač osjeti prednosti nepušenja?

Unutar 20 minuta - krvni tlak i puls se vraćaju na normalne vrijednosti.
Nakon 8 sati - razina nikotina i ugljičnog monoksida (CO) opada, a razina kisika se vraća na normalnu vrijednost.
Nakon 24 sata - CO se eliminira iz tijela, a pluća se počinju čistiti od katrana.
Nakon 48 sati - u tijelu nema više nikotina, a osjet okusa i mirisa znatno su poboljšani.
Nakon 72 sata - disanje je olakšano.
Nakon 2 - 12 tjedana - poboljšat će se cirkulacija, a trčanje i hodanje će biti lakše podnošljivo.
Nakon 3 - 9 mjeseci - zaboravit ćete na kašalj, probleme s disanjem i učestale infekcije dišnih putova.
Imat ćete više vremena za obitelj, posao i prijatelje. Uživat ćete u društvenim situacijama u kojima je pušenje zabranjeno (odlazak u restoran, trgovački centar i si.). Vaše samopouzdanje će porasti, osjećaj krivnje nestati i bit ćete vrlo zadovoljni i ponosni zbog davanja pozitivnog primjera djeci, partneru, prijateljima. Zato prestanite pušiti već danas!

Što kad osobu koja apstinira ponovno uhvati želja za cigaretom? 

kPostoje li neki brzi trikovi za samopomoć?

Nemojte posustati! Učinite nešto od sljedećeg:

 1. Popijte čašu vode, mlijeka ili voćnog soka
 2. Duboko i polagano udahnite pet puta
 3. Prošećite
 4. Počnite s vježbama opuštanja
 5. Prihvatite se nekog hobija
 6. Operite zube osvježavajućom pastom
 7. Tuširajte se naizmjence toplom i hladnom vodom
 8. Grickajte mrkvu ili celer
 9. Uzmite žvakaću gumu bez šećera
 10. Nazovite obitelj ili prijatelja za pomoć
 11. Ponovite u sebi ili na glas odluku: "Želim i mogu prestati pušiti!"

Kome se osobe zainteresirane za Školu nepušanja mogu obratiti?

Predbilježbe i informacije o Školi nepušenja građani mogu obaviti putem e-maila: mirjana.orban@stampar.hr ili mcivljak@snz.hr.
Zainteresirani se mogu informirati i telefonom i to utorkom i četvrtkom od 12 do 15 sati putem brojeva: 01/65 21 088, 01/ 65 21083.
Treba naglasiti kako je Škola nepušenja u potpunosti besplatna!


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!