Vitamin D i kalcij štite od prijeloma

stariji par, zagrljaj

Kombinacija vitamina i minerala može značajno smanjiti prijelome kostiju za osam posto i lom kuka za 16 posto.

Istraživači  Sveučilišta u Kopenhagenu, koji su u studiju uključili gotovo 70.000 osoba, ustanovili su kako je kombinacija vitamina i minerala značajno smanjila prijelome kostiju za osam posto, te lomove kuka za 16 posto. Prosječna dob ispitanika je bila 69,9, a istraživačko je tijelo uključilo 15 posto muškaraca. Istraživači su kompilirali podatke iz sedam velikih istraživanja vitamina D i kalcija, te analizirali rezultate.

Bolesti koštano-mišićnog sustava treća su najopasnija skupina bolesti u Hrvatskoj. Iznenađujuće, zbog osteporotičnog prijeloma kuka umire više žena nego od raka dojke.

Međutim, kada se uzima sam u dozama između deset i 20 mikrograma dnevno, vitamin D nema učinka na sprječavanje prijeloma, tvrde stručnjaci. Ova dva nutrijenta se nadopunjuju: kalcij potpomaže formaciju kostiju i njihovo obnavljanje, dok vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij.

Konzumacija vitamina D s kalcijem se već dugo preporučuje starijim osobama kako bi spriječile prijelome kostiju, pogotovo kada su u pitanju one koje pate od osteoporoze. Ova bolest pogađa polovicu ženske populacije iznad 50 godina, te četvrtinu muškaraca iznad 55 godina. Procjenjuje se kako između osam i 12 posto Hrvata boluje od osteoporoze.

Najnovija studija sugerira kako vitamin D i kalcij mogu preventivno djelovati na sve dobne skupine i oba spola.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!