Zaležana glava bebe uzrokuje kasniji kognitivni razvoj

beba 2

Novorođenčad stara pola godine je pokazala loše rezultate kognitivnog i motoričkog razvoja ako je njihova glavica bila zaležana.

Pozicijska plagiocefalija (ili asimetričnost bebine glave) može se dogoditi kada vanjski utjecaji oblikuju bebinu lubanju koja je mekana, primjerice, ako beba prečesto spava u istom položaju, na toj strani glavice se može javiti asimetrija ili udubina.

Jedna ili dvije bebe od njih deset će imati blagi slučaj plagiocefalije.

Ovo je prvo istraživanje koje je sugeriralo kako su bebe koje imaju zaležanu glavu za vrijeme prve godine života izložene većem riziku kasnijeg razvoja.

Čelnik studije doktor Matthew L. Speltz tvrdi kako su posljedice zaležane glavice najočiglednije kod motoričkih sposobnosti beba. "Važno je naglasiti kako je naša studija pregledala bebe u određenom razdoblju njihova života, stoga ne možemo sa sigurnošću reći stoje li rezultati kada novorođenčad naraste. Ponovo ćemo pregledati ovu populaciju kada navrše 18 i 36 mjeseci i vidjeti je li povezanost i dalje prisutna", upozorio je Speltz sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu.

Autori istraživanja ističu kako je primjetno porastao broj slučajeva zaležene glavice beba u posljednja dva desetljeća, objašnjavajući većom uporabom sjedalica u automobilima, posebnim stolcima za bebe, kolijevkama, i činjenicom da mala djeca provode više vremena spavajući na leđima.

Američki su stručnjaci pregledali 472 bebe stare između četiri i dvanaest mjeseci, s posebnim naglaskom na kognitivni (bebe su tražile sakrivene igračke ili su oponašale zvukove koje su čule) i motorički razvoj (puzanje, kotrljanje s jedne strane na drugu, dizanje kada su polegnute na trbuh).

Savjeti za roditelje:

  • Ravni dijelovi na glavici male bebe su česti i sami po sebi ne predstavljaju uzrok zabrinutosti. Obratite se pedijatru za sva pitanja.
  • Ako je vašoj bebi dijagnosticirana plagicefalija, liječnik će ju testirati za mogući kasniji razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti.
  • Djeca se različito razvijaju – u drugačije vrijeme. Ono što je "normalno" za jednu bebu, ne mora značiti isto za drugu. Neki su mališani napredniji od drugih.
  • Kada ih spremate na spavanje, djecu polegnite na leđa: ovo je najsigurniji položaj. Glavicu položite na jednu stranu, a sljedeću večer promijenite stranu.
  • Kada su bebe budne, neka provode aktivno vrijeme na trbuhu: igrajte se s njima kada leže u tom položaju i ne ostavljajte ih same.
  • Mijenjajte položaje bebe kada se s njom igrate ili provodite vrijeme: važna je raznolikost stimulacije.
  • Koristite sjedalice, kolijevke i ležaje kada morate, ali vodite pažnju o tome da bebe trebaju često provoditi vrijeme u vašem krilu, aktivno se igrajući i kretati se kako bi izbjegle mirne položaje.
  • Razvijte motoričke sposobnosti svoje bebe: igrajte se s njom i pokrenite ju, ohrabrite puzanje, kotrljanje, guranje, držanje ili posezanje za predmetima.
  • Razvijte kognitivne sposobnosti svoje bebe: igrajte se s njom kako ju biste naveli na razmišljanje i govor. Ohrabrite interakciju s okolinom, gledanje, osluškivanje, oponašanje, pjevanje, govor, čitanje i sl.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!