Znanstvenici razvili novu metodu suzbijanja kronične boli

tablete, lijekovi, pilule

Istraživači Sveučilišta u Liverpoolu su ustanovili kako tretiranje imuniteta bolesnika s kompleksnim regionalni bolni sindrom (CRPS) može dovesti do značajnog smanjenja njihove boli.

Kompleksni regionalni bolni sindrom označava neobjašnjivo bolno stanje koje se razvije nakon ozljede ili traume udova, te se nastavlja čak i kada je ozljeda zaliječena. Ovakva vrsta boli se može javiti nakon bilo kakve vrste ozljede, a njena podvrsta (CRPS II) uključuje djelomično oštećenje živaca. U nekim slučajevima bol može biti toliko jaka da bolesnici zatraže amputaciju uda, međutim, osjećaj boli se vrati u batrljku.

Kompleksni regionalnu bolni sindrom se može poboljšati godinu dana nakon ozljede, no ako se intenzitet boli ne smanji nakon 12 mjeseci, onda su izgledi takvi da se vjerojatno neće nikada povući (dugotrajni CRPS). Takav se oblik boli javlja kod jednog od 5.000 bolesnika u Velikoj Britaniji.

Britanski su znanstvenici ustanovili kako jedna mala intravenozna doza imunoglobulina značajno može smanjiti bol kod gotovo 50 posto bolesnika, s malo nuspojava. Osjećaj ublažene boli je u prosjeku trajao pet tjedana.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi promijeniti buduće načine liječenja kompleksnog regionalnog bolnog sindroma, pa čak i na liječenje drugih kroničnih slučajeva boli.

Iako je uzrok sindroma nepoznat, faktori koji utječu na njegovo stvaranje uključuju ozljedu ili oštećenje tkiva. Na mjestu ozljede mogu nastati promjene u načinu na koji živci šalju signale o boli mozgu. Ove promjene mogu dovesti do dodatnih promjena u živcima, leđnoj moždini i mozgu. Konvencionalni analgetici ili ne djeluju ili imaju malog učinka na suzbijanje boli.

"Pravi učinci ovog liječenja bi mogli biti još bolji nego što smo do sada vidjeli, jer se intravenozni imunoglobulin može davati u većim dozama. Obično se tretman ponavlja svaka četiri tjedna, a trenutno radimo na razvijanju načina koji bi omogućili bolesnicima primanje liječenja u svom domu", zaključio je doktor Goebel, viši predavač medicine boli.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!