Prištići, akne i urasle dlačice na preponama: Kako riješiti problem crvenila bikini zone?

Shutterstock 632769077

Bilo da se radi o uraslim dlačicama ili crvenilu nakon brijanja, ovaj problem pogađa mnogo žena.

Akne na području vagine malo su drugačije nego one na ostatku tijela. Shari Marchbein, dermatologinja iz New Yorka, za Glamour magazine rekla je da se ponekad radi i o cistama. Ulogu mogu igrati i hormoni, baš kao i kada je riječ o aknama na licu. 
Koža na preponama je vrlo osjetljiva pa je podložna miteserima, prištićima i aknama.

Mitesere ćete vjerojatno primijetiti na vaginalnim usnama, a ono na što treba obratiti pozornost su crvene kvržice koje nisu urasle dlačice već ciste koje mogu biti vrlo bolne. S površine je teško razlikovati o čemu je riječ. One koje se pojave odmah nakon depilacije, vrlo su uobičajene, pa čak i one koje se pojave nakon brijanja, posebno ako ne koristite gel za brijanje. 

Kako piše magazin Glamour, ono što još uzrokuje akne duž bikini linije je i preuska odjeća, upale folikula dlake, koje mogu biti i genetski uzrokovane. Uska odjeća u kombinaciji s vlažnim i vrućim vremenskim prilikama, ubojita je kombinacija. 
Ako imate osjetljivu kožu, vjerojatnost da budete podložni ovim problemima je veća. Mijenjajte britvicu nakon dva ili tri brijanja kako bi bila što oštrija i bez bakterija. 

Kako znati ako je to zapravo herpes? 

Nemojte odmah brinuti. Herpes je praćen osjetljivosti tog područja, ali i s boli. Ako vidite da iz točkice curi i vodica te da se stvara krasta, onda biste trebali posjetiti liječnika. 

Kako riješiti problem? 

Koristite pilinge. Oni će "izvući" urasle dlačice. No pripazite jer neki proizvodi mogu učiniti stvar još gorom ako imate osjetljivu kožu. Probajte koristiti nježne proizvode protiv akni na licu. Služit će i kao preventiva. Isto tako, ako primijetite da problem izmiče kontroli, posjetite liječnika, možda se radi o hormonalnom problemu. 

Ono što nikako ne smijete raditi je "prčkati" po prištićima. Otvorit ćete ranu pa je moguće dobiti infekciju, a i spolno prenosive bolesti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!