Što je hernija diska i kako se liječi?

Leđa

Kada mekani unutarnji dio diska iskoči iz ležišta u kralježnički kanal nastaje hernija diska. Donosimo vam savjete kako prepoznati simptome i liječiti ih.

Najčešće degenerativno propada intervertebralni disk, odnosno hrskavica koja se nalazi između svaka dva susjedna kralješka. Uslijed degenerativnog propadanja, uslijed godina, genetike, a nekada može biti riječ i o ozljedi, dolazi do popuštanja ligamenata i taj materijal, odnosno hrskavica se gura u kanal kralježnice. Tamo pritišće živce i izaziva u pacijenata veliku bol, a može izazvati i neurološki deficit, slabost ruku ili nogu ili pojedinih mišića, odnosno živaca.

Bole vas križa? Evo što obavezno morate napraviti

Do hernije diska može doći iz različitih razloga, a neki od njih su prekomjerna tjelesna težina i nepravilno držanje. To je zato što imamo tendenciju držanja po principu slova C ako gledate profil kralježnice – gdje onda imate sagnuta ramena, kralježnica bude u obliku slova C.

Ispravno držanje je tako da uspravno sjedimo i držimo se. Pogotovo jer velik broj ljudi radi posao na kojem veći dio vremena sjede.

Simptomi mogu biti i trnci u rukama ili nogama te osjećaj žarenja, peckanja. Najvažniji alat u dijagnosticiranju hernije diska je magnetska rezonanca.

Nakon kliničkog pregleda, slijedi magnetska rezonanca određenog segmenta kralježnice, onog na koji se sumnja da boluje od hernije diska. Slijedi analiza kralježnice i potvrda da se radi o diskus herniji.

Kada je potrebna operacija? 

Hernija diska uglavnom se liječi konzervativno. Poštedama, mirovanjima, fizikalnom terapijom, održavanjem optimalne tjelesne težine. Onda kada tzv. konzervativne metode ne daju rezultata dva do tri mjeseca i bolesniku je teško izdržati bol, potreban je operacijski zahvat.

Ti zahvati mogu biti klasični– tzv. laminektomije i interlaminektomije koje se sve rade pomoću mikroskopa, dakle riječ je o mikrokirurgiji sa povećanjem do 40 puta.

S druge pak strane, razvojem medicine i dijagnostike u zadnje vrijeme primjenjuju se tzv. minimalno invazivne metode. Postoji čitav niz takvih metoda čiji je cilj pacijentima smanjiti perioperacijsku bolest, skatitit period boravka u bolnici i period povratka u njihove svakodnevne aktivnosti.

Bolovi u kralježnici, išijas, problemi s diskovima... Krivce tražite u neaktivnosti, ali i psihi

Sve što trebate znati pogledajte u videu...

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!