Bacite četkicu, zube čistite žvakama!

zvaka, zvakaca guma, kauguma

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, stručnjaci su razvili žvakaću gumu koja će zamijeniti četkicu i pastu za zube.

Misao vodilja znanstvenika Sveučilišta u Kentuckyju bila je stvoriti kaugume koje će postati osnovni pribor oralne higijene vojnicima i djeci siromašnih zemalja. Tako je i program razvoja ove žvakaće gume nazvan "projekt vojna žvaka".

žvakeŽvake za vojnike sadrže antimikrobnu tvar KSL, koja sprječava lijepljenje hrane za zube i djeluje abrazivno, poput prave četkice, što znači da čisti zube od naslaga plaka.

Kako su higijenski uvjeti u vojsci ograničeni, čak i danas oko 15 posto vojničkih tegoba uzrokuju problemi usne šupljine, tvrdi Geoffrey Thompson, američki pukovnik. Ovi problemi imaju ozbiljne posljedice, jer svaki vojnik koji putuje stomatologu u Iraku mora biti praćen konvojem sa sedmero drugih vojnika, što ih sve dovodi u opasnost.

Nova bi žvaka također trebala zaštititi djecu siromašnih zemalja od mogućih smrtonosnih upala. Mnoga afrička djeca koja su rođena s AIDS-om imaju ozbiljne probleme sa zubima, a ova bi žvakaća guma mogla poboljšati njihovu kvalitetu življenja.

Sljedeći korak su klinička ispitivanja žvake, a Američka će vojska pronaći prikladnog proizvođača. S vremenom, "vojne žvake" će se moći kupiti u običnim trgovinama, ali stručnjaci upozoravaju kako ne razvijaju ovu žvaku kako bi ona trajno zamijenila četkicu i zubnu pastu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!