Bijelo vino šteti caklini zuba

vino, sir

Ako ste preferirali bijelo vino jer crno ostavlja mrlje na vašim zubima, promislite ponovo. Bijelo vino može također uzrokovati oštećenje zuba.

Njemački su istraživači zaključili kako konzumacija bijelog vina, kao što je chardonnay, uzrokuje više štete zubnoj caklini nego crno vino.

Stručnjaci Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza proučili su utjecaj osam vrsti crnog i bijelog vina na izvađene zube odraslih ljudi. Vina su prikupljena iz Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske.

Namakali su zube 24 sata u vinima i zaključili gubitak minerala kalcija i fosfora iz cakline do dubine od 60 mikrometara.

Nažalost, ako nakon konzumacije vina pohitite u kupaonicu očetkati zube, pogriješit ćete, jer se caklina tako dodatno oštećuje. Kako bi svoje zube zaštitili, s četkanjem bi trebali pričekati pola sata nakon konzumacije vina.

"Hrana i pića bogata kiselinom mogu nagristi zubnu caklinu, a bijelo je vino štetnije od crnog", zaključio je profesor Damien Walmsley.

Ako želite uživati u bijelom vinu i ne brinuti se, savjetujemo nekoliko kockica sira koji će pomoći neutralizirati kiselinu iz vina kalcijem.

"Tradicija uživanja sireva za desert u kombinaciji s vinom može dobro djelovati na sprječavanje oštećenja zuba jer sir sadrži velike količine kalcija", zaključili su istraživači.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!