Bolesne desni uzrokuju artritis?

zubi-stomatolog-zubar-zdravlje5

Stanje zubi povezano je sa ostalim zdravstvenim problemima, a eventualne poteškoće mogu biti rani pokazatelji drugih potencijalnih bolesti u vašem tijelu.

Medicina je jasno ustanovila vezu između periodontalne bolesti – nezdravo zubno meso i zubi – i drugih oboljenja, poput srčanih bolesti, moždanih udara, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

StomatologArtritis i periodontalna bolest donekle su slični – oba stanja su kronične upale. Artritis razara hrskavicu i vezivno tkivo u zglobovima, negativno utječe na gustoću kostiju, čineći ih krhkima i osjetljivima na frakture.

Periodontitis je trajno upalno stanje desni. Ova ozbiljna infekcija može uzrokovati ne samo obolijevanje desni, već i ispadanje zuba i gubljenje koštanih struktura koje podržavaju zube.

Studije pokazuju kako periodontitis može inicirati i podržati autoimuni upalni odgovor kod reumatoidnog artiritisa, te je stoga rizični faktor na koji – na sreću - možemo utjecati. Simptomi periodontalne bolesti ukazuju na potrebu pretraga za druge poremećaje i bolesti.

No, ova veza ide i u suprotnom smjeru – pacijenti koji boluju od artritisa također mogu razviti upale desni. Stručnjaci tvrde kako je dobra oralna higijena važna, ali čini samo pola rješenja problema. Osobe s reumatoidnim artritisom, naime, imaju ograničene kretnje ruku pa, nesvjesno, zanemaruju oralnu higijenu.

Donosimo savjete kako se pravilno pobrinuti za zube i spriječiti moguće upalne procese:

  • Četkajte zube najmanje dvaput dnevno
  • Svakodnevno koristite konac za zube
  • Periodontitis u početku nema simptoma, pa je važno redovito posjećivati stomatologa
  • Jedite puno voća, povrća i cjelovitih žitarica, te osigurajte unos dovoljne količine kalcija
  • Nemojte pušiti
  • Kontrolirajte kronične zdravstvene probleme
  • Kod teških slučajeva periodontitisa moguće su operacije zubnog mesa, koštanih transplantata ili davanje antibiotika u tkivo zubnog mesa.

D. Šorgić

     Prati nas na Viber Public Chatu!