Gel aloe vere čisti zube bolje nego pasta

aloe vera2

Stoljećima, gel aloe vere se koristi u tretiranju infekcija, opeklina i u njezi tijela. No, njegove njegujuće karakteristike se od sada mogu primjenjivati i u oralnoj higijeni.

Gel koji se dobiva iz središta mesnatih listova ove biljke koristi se kao aktivni sastojak paste za zube. Kako bi ispitali povezanost između gela aloe vere i sprječavanja karijesa, znanstvenici su usporedili njegove učinke s dvije druge vrste paste za čišćenje zubi.

aloe veraGel za pranje zubi u kojem je aloe vera glavni aktivni sastojak pokazao se jednako učinkovitim ili u nekim slučajevima čak i boljim pri uništenju bakterija u ustima.

Aloe vera također smanjuje bol jer sadrži antrahinon, organsku tvar koje djeluje protuupalno. Ovaj gel nije toliko abrazivan poput drugih pasti jer ne sadrži krupne čestice koje odstranjuju plak sa zubi. Nježno čisti bakterije i ne oštećuje caklinu. Gel aloe vere se preporuča osobama koje imaju osjetljive desni ili su sklone upalama zubnog mesa.

No, stručnjaci upozoravaju kako neki gelovi aloe vere ne sadrže protuupalne tvari koje sprječavaju karijes. Ako se upustite u nabavku ove zubne paste, trebali bi kupiti gel koji dolazi iz samog središte biljke.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!