Imate probleme s pamćenjem? Posjetite stomatologa

pitanje, pamcenje, upitnik

Dobra oralna higijena, koja uključuje redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem, može sačuvati bistru glavu starijih ljudi, a ne samo zdrave zube.

Nikako se ne možete sjetiti godišnjice braka, rođendana najdražih ili gdje ste kupili odjeću koju imate na sebi? Stomatolozi imaju sve odgovore!

rubikova kockaPreko 2300 osoba starijih od 60 godina uključeno je u istraživanje koje je pronašlo povezanost između upale desni i problema sa zadacima koji uključuju razmišljanje.

Ispitanici koji imaju probleme s upalom desni (uzrokovane bakterijom Porphyromonas gingivalis) imaju tri puta više problema pri pamćenju niza od tri riječi. Također je ustanovljeno kako su ispitanici s najvišom razinom spomenutih bakterija tri puta skloniji neuspješnom rješavanju testa računanja s troznamenkastim brojevima.

Gotovo šest posto ispitanika susrelo se s poteškoćama izvršavajući određene zadatke koji uključuju pamćenje, a skoro je sedam posto palo na testu računanja. U pravilu, što su više bakterija imali u usnoj šupljini, ispitanici su imali lošije rezultate.

Stručnjaci su ustanovili jaku povezanost između lošeg oralnog zdravlja i srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, pa čak i Alzheimerove bolesti. Upala desni može utjecati na mozak putem nekoliko mehanizama, primjerice potiče niz upala diljem cijelog tijela, što utječe na loše mentalne sposobnosti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!