Istine i zablude o ispravnoj oralnoj higijeni

Curaprox

Reklame nas svakodnevno obasipaju s informacijama o novim, "revolucionarnim" sredstvima za higijenu zuba i desni, ali u individualnoj higijeni zuba i desni pojedinca nema velikih rezultata.

Dapače, karijesi, upale desni (gingivitis) i parodontalne bolesti među najčešćim su i najraširenijim bolestima današnjice. Jeste li se ikada upitali koji je tome razlog?

Razlog prije svega leži u nedostatku edukacije ili čak pogrešnim spoznajama o tome kako nastaje zubni plak, kako prepoznati kvalitetna pomoćna sredstva za higijenu i kako ih koristiti efikasno i temeljito.

Iako možete misliti da gubitak zuba ili krvarenje iz desni nije tako dramatična stvar, jer suvremena dentalna medicina ima učinkovita i brza rješenja, bitno je znati da nepravilna ili nedovoljna higijena zuba i desni utječe na cijeli organizam, jer bakterije plaka koje nisu očišćene s površine zuba i oko njega, putem krvi putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanak sljedećih ozbiljnih stanja: infarkta, moždanog udara, plućnih bolesti, a kod rodilja niže porođajne težine novorođenčeta. 

Zubni plak

jBakterije se stalno talože na zube i desni (već 10-20 minuta nakon četkanja!), stvarajući mekanu zubnu naslagu (plak) koja postaje sve deblja. Ako se ne očisti na vrijeme (preporuka je ujutro i navečer), svojim otrovima napada zubna tkiva uzrokujući njihovu upalu (gingivitis i parodontalnu bolest). Radi sastojaka sline, neočišćene mekane zubne naslage mogu postati vapnenaste i nastaje zubni kamenac koji zahtijeva profesionalno čišćenje.

U ustima postoje brojna teže dostupna mjesta na kojima se upala često razvije:

  • međuzubni prostori
  • rub desni tj. prostor između zuba i desni,
  • područja ispod mostova i
  • oko implantata.

Jedini način da se spriječi upala desni je svakodnevno i temeljito čišćenje zubnih naslaga, uz pomoć zubne četkice, međuzubne četkice ili zubnog konca.

Pravo pomoćno sredstvo i tehnika četkanja

Bitno je znati da efikasna oralna higijena nema ništa zajedničko s čestim pranjem zuba. Potrebno je samo kod svakog četkanja temeljito odstraniti uzročnike upale desni - zubne naslage - sa svih teže dostupnih mjesta koja su podložna razvoju upale. Zato je u borbi za zdrave zube i desni bitno imati dobrog saveznika - kvalitetnu zubnu    četkicu.                                                                             

Kakva mora biti idealna četkica za zube?

Na tržištu danas postoji vrlo veliki izbor zubnih četkica i često korisnik odabire četkicu na temelju njezinog izgleda ili reklame s televizije. Prema današnjim saznanjima u dentalnoj medicini najvažnija su dva kriterija za izbor kvalitetne zubne četkice: vlakna četkice i mala glava četkice zbog lakšeg pristupa svim područjima zubnih lukova.

Vlakna trebaju biti:

a) tanka kako bi mogla ući u teško dostupni rub desni i očistiti plak,
b) mekana jer su zubne naslage mekane pa im ne treba »tvrđa« četkica da ih ukloni, a pritom desni ostaju neoštećene 
c) gusta kako bi efikasno očistila cijelu površinu zuba.

Nažalost, problem kod velike većine četkica na tržištu jesu upravo vlakna, koja su rijetka (500-800 vlakana), debela i tvrđa. Takva vlakna ne mogu ući u prostor između zuba i desni – slika 1., mjesto na kojem se najbrže nakupljaju mekane zubne naslage. Tada dolazi do dvije situacije: ili to područje ostaje neočišćeno pa dolazi do upale desni ili se koristi prejaki pritisak tijekom četkanja, što dovodi do pomicanja desni od zuba i pojave ogoljelih zubnih vratova, koji postaju osjetljivi, što se osjeća kao lagana bol u dodiru s toplim i hladnim.

kk0

Slika 1. Predebela vlakna tvrdih četkica ne ulaze u prostor između zuba i desni, te se mora koristiti jači pritisak kod četkanja, što dovodi do traume i pomaka desni  te pojave ogoljelih zubnih vratova

Vrlo je bitna i ispravna tehnika četkanja: polovica vlakana treba pokrivati desni, druga polovica zube, pod kutem od 45 stupnjeva, laganim pritiskom i malim kružnim pokretima treba voditi četkicu od prvog do posljednjeg zuba, te tako očetkati vanjske i unutarnje površine zuba. A koliko dugo? Odgovor je vrlo jednostavan: dok ne očistite sve zubne plohe! Najjednostavniji test je test jezikom: ako jezikom prođete preko svih zubnih ploha, a one su glatke, znači da je četkanje gotovo!

Prednost ultrafinih CUREN vlakana

Zubna četkica Curaprox CS 5460 (oznaka broja vlakana) stvorena je u Švicarskoj u suradnji sa stručnjacima – doktorima dentalne medicine. Mekana CUREN vlakna i kompaktna mala glava s ravnim, osmerokutnim držačem čine njezine prepoznatljive elemente. Ova gusta i tanka vlakna bez pritiska ulaze u prostor između zuba i desni i temeljito čiste mekane zubne naslage. Vlakna su napravljena od poliestera i u mokrom stanju zadržavaju svoju čvrstoću jer na sebe vežu 6 puta manje vode, a već pri malom pritisku prilagođavaju se zubima i desnima. Velika prihvaćenost među korisnicima i puno bolje uklanjanje mekih zubnih naslaga s ispravnom tehnikom četkanja čine stvarnu razliku s Curaprox četkicama. Dovoljan je jednostavan test jezikom – sve su zubne površine glatke, zubi se čine bjeljima, a desni su čvršće.

       kk

Slika 2. Usporedba: čišćenje prostora između zuba i desni s tvrdom četkicom od oko 500 vlakana (lijevo) i mekanom četkicom Curaprox s 5460 vlakana (desno) 

Više informacija potražite na www.zdrav-osmijeh.com

Kako pravilno četkati zube? Pogledajte u fotogaleriji!

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!