Krvarenje zubnog mesa upozorava: paradontitis je blizu!

zubobolja, bol, zubi, zabrinutost

Krvarenje zubnog mesa većini ljudi ne predstavlja neku veliku prijetnju, još manje upozorenje. No, je li to zaista tako? Odgovor smo potražili u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Balenović, a dr. Balenović ujedno je bio i naš sugovornik. Zanimalo nas je kako i zašto nastaju parodontalne bolesti, kako ih spriječiti i kako se liječe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja saznajte u tekstu.

Parodontalne bolesti obuhvaćaju širok spektar bolesti i stanja, a odnose se na parodont. Parodont je potporni dio zuba koji ga okružuje, a sastoji se od zubnog mesa, parodontalnog ligamenta, kosti i cementa zuba.

Koliko su učestale parodontne bolesti?

Nino Balenović, dr. med. dent.

Parodontalne bolesti (gingivitis, parodontitis i povlačenje zubnog mesa) globalno su raširene bolesti i pogađaju cjelokupno svjetsko stanovništvo. Uz ove se mogu susresti i velik broj rijetkih bolesti i oštećenja tkiva. Parodontitisu često prethode blaži simptomi kao što je krvarenje zubnog mesa. No problem nastaje kada se simptomi dugo ignoriraju, tada se upala proširuje na kost i javlja se parodontitis.

U Hrvatskoj je parodontitis jako raširena bolest. U našu se ordinaciju svakodnevno javljaju pacijenti s raznim oblicima parodontnih oboljenja.

Zašto zubno meso krvari?

Do krvarenja zubnog mesa dolazi zato što bakterije u mekim naslagama (plak), koje se nakupljaju uz rubove zuba, uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Upalu zubnog mesa koja se očituje krvarenjem zovemo gingivitis. On se može uspješno izlječiti temeljitom oralnom higijenom uz nadopunu profesionalnim tretmanima.

Što je parodontitis?

Parodontitis je kronična bolest koja u konačnici može dovesti do klimanja i gubitka zuba. Parodontitis nastaje ako zanemarimo krvarenje zubnog mesa, pa se upala lako može proširiti u dublje prostore oko zuba.

Što sve uzrokuje parodontitis i postoje li različite vrste te bolesti?

Parodontitis je bolest koju uzrokuju brojni čimbenici:

  • Mikroorganizmi - koji se nakupljaju u plaku zbog neadekvatne oralne higijene ili drugih povoljnih uvjeta
  • Genetika – imunološki nedostaci u obrani organizma ili genetski sindromi, utjecaj nekih sistemnih bolesti
  • Navike – opći odnos prema zdravlju: pušenje alkohol, prehrana, lijekovi...
  • Stres i psihogeni faktori - zbog svog nepovoljnog utjecaja na imunološki sustav također se povezuju s progresijom parodontitisa

                    parodontitis

Razlikujemo više vrsta parodontitisa, a dva osnovna tipa su kronični i agresivni parodontitis:

  • Kronični parodontitis - zahvaća stariju populaciju, ne nasljeđuje se, a čini 90 posto svih parodontitisa na našim prostorima.
  • Agresivni parodontitis - zahvaća mlađu populaciju i javlja se u različitim stupnjevima i težinama.

Kako se liječi parodontitis?

Bolest se može uspješno držati pod kontrolom i usporiti njezino napredovanje samo uz temeljitu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu koji provodi adekvatnu parodontnu terapiju.

Koja je prevencija, kako spriječiti oboljenje od parodontitisa?

Primarni uzrok parodontitisa je mikrobni biofilm. Prevencija parodontnih bolesti je: sprječavanje nakupljanja plaka, odnosno temeljito odstranjivanje plaka i kamenca te motiviranje pacijenta na primjerenu oralnu higijenu usne šupljine. Prevencija se, osim na uklanjanje infekta, može odnositi i na jačanje imunološkog sustava.

Sistemske bolesti koje pospješuju razvoj parodontitisa moraju se liječiti ili dovesti pod kontrolu. Osobito bi se pušači trebali odreći visokog rizika konzumiranja duhana. Općenito treba poticati zdrav način života!

Stomatološka prevencija podrazumjeva redovite kontrole i profesionalna uklanjanja kamenca i ostalih iritansa te rano prepoznavanje rizičnih pacijanata za razvoj  parodontnih bolesti.

zuba

Bez mikroorganizama, dakle, nema ni gingivitisa, odnosno parodontitisa; no s druge strane, samo postojanje bakterija plaka ne dovodi u svim slučajevima do parodontitisa. Za nastanak i napredovanje parodontitisa odlučujući su osjetljivost pacijenta, njegov imunološki status, postojanje nepromjenjivih (većinom genetskih određenih) i promjenjivih faktora rizika te odgovor na infekt.

Kako pravilno održavati oralnu higijenu?

  • Pravilnim i redovitim četkanjem te po potrebi korištenjem dodatnih dopunskih sredstava za održavanje higijene (konac, vodice za ispiranje usne šupljine, interdentalne četkice...)
  • Redovitim posjetama stomatologu koji provodi dodatne profesionalne tretmane čišćenja te ukazuje na eventualne propuste u oralnoj higijeni.

Glavna svrha pravilnog i redovitog četkanja zubi je uklanjanje zubnog plaka. Svjesnost o važnosti oralne higijene potrebno je razviti još u dječjoj dobi, jer je djetinjstvo vrijeme trajnog stjecanja higijenskih navika kao i zamjene mliječnih zubi trajnima.

Kako bismo spriječili bolesti parodonta u odrasloj dobi, važno je prepoznati bolesti zubnog mesa kod djece kao problem, osobito kod trajne denticije. Informiranjem i edukacijom djece i roditelja o pravilnoj njezi usne šupljine sprječavamo razvoj parodontitisa, primarnog uzroka preranog gubitka zubi, čija učestalost raste s godinama.

Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!