Škripanje zubima može uzrokovati glavobolju

zubi, zubar, stomatolog, stomatoloski pregled

Ako se budite s glavoboljom, možda je uzrok – u vašim ustima!

Naime, nesvjesno škrgutanje zubiju u snu (bruksizam) može biti razlog boli u čeljusti ili glavobolji, tvrdi američki stomatolog George Michaels.

Mnoge osobe nisu svjesne kako škrguću zubima u snu se dok se ne jave simptomi, poput boli u ustima, čeljusti ili pak očiti znakovi oštećenja samih zuba. "Škripanje može biti uzrokovano stresom, krivim zubima, zubima koji nedostaju ili pak problemima sa snom. Postoje dva tipa bruksizma: neki ljudi jednostavno stišću zube; spoje ih i stisnu čeljust. Kod drugih je prisutna kombinacija stiskanja i škripanja zuba“, objasnio je Michaels.

"Škripanje zubima u snu ili bruksizam je pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja i posljedica je stresa, ansioznosti i psihičke napetosti. Bruksizam je kod većine pacijenata prolazna pojava, koja nestaje kada se pacijent riješi stresa. Kod manjeg broja pacijenata bruksizam za posljedicu može imati ozbiljne posljedice na žvačni sustav, od abrazije (prekomjernog trošenja) zubnih kruna, oštećenje potpornih struktura zuba do bolova žvačnih mišića te promjena u temporo-mandibularnom zglobu“, objasnio je dr. stomatologije Tomislav Flegar.

Dok će nekima problemi nestati kada se suoče s izvorom stresa i nauče opustiti, drugima tehnike opuštanja neće značiti nikakvu promjenu. Njima mogu pomoći tzv. štitnici za zube i usta kojima će umanjiti oštećenje cakline i okolnog tkiva u ustima. Takva se udlaga izrađuje po mjeri, a većini pacijenata je lako naviknuti se na nju.

Ukoliko i vas mučio ovaj problem, obratite se svom stomatologu koji će vas uputiti na prave načine liječenja bruksizma kako biste izbjegli ozbiljnije komplikacije.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!