Sokovi i energetska pića štete zubima!

cetkica za zube

Prema mišljenju stomatologa, sportska pića i voćni sokovi od citrusa uništavaju zube. Kiselina sadržana u ovim pićima šteti zubnoj caklini, te izaziva propadanje cijelog zuba.

"Svi smo svjesni utjecaja šećera na zube, no uporno zaboravljamo na kiselinu. Karijes nastaje kada se bakterija pomiješa sa šećerom, što dovodi do propadanja zuba. Erozija nastaje kada ti spojevi unište zubne minerale", tvrde stručnjaci s Temple sveučilišta. 

Dodaju i da je erozija je puno ozbiljnija od propadanja zubi, jer utječe na sve zube odjednom. Ona uzrokuje osjetljivost, promjenu boje i pukotine na zubima. Kod težih slučajeva erozije potrebno je umetnuti krune ili čak zubnu protezu.

Energetska pića
Energetska pića poput Red Bull-a najštetnija su za zdravlje zubi i uništavaju zubnu caklinu više od mineralne vode i voćnih sokova.  Takva energetska pića sadrže dodatne količine limunske kiseline, pa prilikom kupnje treba pažljivo pročitati sastav pića. I, po mogućnosti, izbjegavati ona koja sadrže suviše limunsku kiselinu.

mineralna vodaMineralna voda i dijetalna pića
Za mineralnu vodu stomatolozi već dugo tvrde da nije dobra za zube. Jednako tako nisu dobra ni dijetalna pića. Kombinacija ovih napitaka može dovesti do ozbiljnih problema i propadanja zubi.

Citrusni sokovi
Prema posljednjim istraživanjima,  sok od naranče uništava i do 84 posto zubne cakline.  Stomatolozi savjetuju da se sokovi od limuna, naranče i ananasa piju odjednom, a ne da ih se unosi tijekom cijelog dana. Što je manji kontakt kiseline sa zubima, to bolje.

Čaj
Iako uzrokuje eroziju zubi, čaj nije toliko opasan kao voćni sokovi, te mineralna i sportska pića. Pokazalo je to i istraživanje u kojem su ljudski zubi namakani u crnom čaju počeli propadati tek nakon 16 tjedana. Na zubima namočenim u soku od limuna, octu i mineralnoj vodi promjene su primijećene već nakon drugog tjedna.

Ipak, neke vrste čajeva mogu doslovno stabilizirati demineralizaciju zubi. Stoga voćne čajeve ne treba izbjegavati, već samo smanjiti njihovu konzumaciju.
Za kraj napomenimo i da točnost ovih rezultata nije apsolutna. Laboratorijski uvjeti ipak ne mogu konkurirati realnim situacijama, a u u testiranje nije bila uključena slina, koja štiti zube od kiselina.

Kako izbjeći propadanje zubi?

  • Kiseli napitak popijte odmah, umjesto da ga pijete tokom cijelog dana.
  • Kako biste izbjegli doticaj kiseline sa zubima, koristite slamku.
  • Kisela pića zamijenite vodom.
  • Umjesto pranja četkicom, nakon ovih pića usta isperite vodom. Vlati četkice bi mogle naškoditi zubnoj caklini.

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!