Sportska pića štete zubima

teretana, vjezbanje, fitness, energetsko pice, voda, sok, rucnik, znoj

Duža konzumacija sportskih energetskih pića može oštetiti caklinu zubi, pokazala je najnovija studija Međunarodne udruge stomatoloških istraživanja u Miamiju.

Istraživači su studiju proveli nad zubima krava, čija je sličnost s ljudskim zubima velika. Zube su držali uronjene ili u običnu vodu ili u popularnu vrstu sportskog pića, kao što je Vitamin Water, Gatorade, Life Water, Powerade ili Propel Fit Water. Nakon što su se zubi namakali 75 do 90 minuta, kako bi imitirali konzumaciju ove vrste pića kroz neko vrijeme, istraživači su se bacili na proučavanje snage zubi.

Sportska su pića kisela i predstavljaju rizik za zube - oštećuju caklinu i zubno tkivo, tvrde stručnjaci.

Prethodna su istraživanja dokazala kako sportska pića oštećuju caklinu, čak i više nego gazirana pića, zbog kombinacije kiselih sastojaka, šećera i dodataka. U ovoj su se studiji istraživači koncentrirali na utjecaj navedenih pića na dentin, zubno tkivo ispod cakline koje određuje veličinu i oblik zubi.

Sva su ispitana pića uzrokovala omekšavanje dentina, a Gatorade i Powerade su dodatno prouzročili mrlje.

Bilo koje piće koje sadrži veliku količinu kiselih sastojaka može oslabiti caklinu, te su tako zubi podložniji bakterijama koje se mogu "ušuljati" u rupice u zubima. Šećer dodatno pogoršava situaciju jer pospješuje rast broja bakterija.

"Šećer je štetan, kiselina je štetna, a većina sportskih pića sadrži oboje. Kombinacija uzrokuje karijes", zaključila je Kimberly Harms, glasnogovornica Američke stomatološke udruge.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!