Trudnice, ne zanemarujte svoje zube!

zubni konac

Trudnoća je vrijeme kada se mnoge žene počnu bolje brinuti o svom zdravlju zbog zdravlja svoje bebe. Sva je pažnja usmjerena na trbuh i pravilnu prehranu, ali što je sa zubima?

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics and Gynecology podsjeća trudnice da ne zanemaruju svoje oralno zdravlje jer čak i neliječene upale desni mogu imati drastične posljedice i za majku i za bebu.

Studija podcrtava nedavni slučaj 35-godišnje žene iz Kalifornije koja je zbog krvarećih desni rodila mrtvu bebu. Oralna bakterija Fusobacterium nucleatum uzrokovala je upalu desni koje su krvarile, a bakterije su se krvotokom prenijele na posteljicu, te tako zarazile bebu. Inače, imunitet odrasle osobe sam može pobijediti ovu bakteriju, međutim, fetusi su podložniji štetnim učincima bakterija.

Liječnik Richard H. Beigi umiruje trudnice kako ih ovaj rijedak slučaj ne treba previše uzbuditi jer desni mogu često krvariti za vrijeme trudnoće zbog hormonalnih promjena. Blage upale desni se mogu liječiti poboljšanom oralnom higijenom, tj. češćim četkanjem i korištenjem zubnog konca.

Beigi napominje kako i trudnice ipak trebale shvatiti važnost svoje oralne higijene za vrijeme trudnoće jer sve što one rade ili ne rade utječe na njihove bebe.

Gingivitis (crveno i bolno zubno meso sklono krvarenju) može uzrokovati preuranjeni porod ili između dva i sedam puta manju porođajnu težinu novorođenčadi. Neke oralne bakterije mogu dovesti do povišenih razina prostaglandina koji inducira porod.

Ako se gingivitis ne liječi, može prijeći u ozbiljniji parodontitis (zubi se zbog jake upale zubnog mesa mogu rasklimati i ispasti) koji također može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođenja djeteta niske porođajne težine,

Trudnički granulom je još jedan razlog za zabrinutost. Ove crvene izrasline na desnima se mogu javiti kod dva do deset posto trudnica, uglavnom za vrijeme drugog tromjesečja. Vrlo lako krvare, a mogu i uzrokovati čir u ustima. Oni nastaju zbog loše oralne higijene i često su povezani s trudničkim gingivitisom.

Američka udruga stomatologa savjetuje trudnicama pojačanu oralnu higijenu koja uključuje četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, korištenje zubnog konca, izbjegavanje antibakterijskih vodica za ispiranje ustiju s alkoholom, te redovite stomatološke preglede.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!