Zašto je važno održavati zube zdravima u trudnoći?

stomatolog-zubar-zubi-karijes7

Jeste li znali kako je kod žena s periodontalnom bolesti rizik od rađanja djece prijevremeno ili bebe niske porođajne težine sedam puta veći? Porast hormona za vrijeme trudnoće može također dovesti do gingivitisa. Kako se birnuti za zdravlje zubi tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće razina hormona raste, pa porast progesterona dovodi do toga da desni pretjerano reagiraju na zubni plak. U takvim slučajevima, kod trudnice se može razviti gingivitis. Kod žena se trudnički gingivitis javlja od drugog do osmog mjeseca trudnoće, a simptomi uključuju crvene, otečene ili osjetljive desni koji su skloni krvarenju kada četkate zube ili ih čistite zubnim koncem.  

Kod trudnica se mogu javiti i trudnički tumori -  nemaligne promjene koje se javljaju na gingivi - i to kao rezultat iritacija uzrokovanih gingivitisom i zubnim plakom. Trudnički tumori se često povlače sami od sebe nakon poroda, ali ako izazivaju bol ili strah najbolje je posjetiti stomatologa.

I periodontalna bolest je od ranije povezana s problematičnom trudnoćom. Studije su pokazale povezanost periodontalne bolesti i prijevremenog poroda te beba niske porođajne težine. Kronične ili akutne infekcije koje uzrokuje periodontalna bolest imaju loš učinak i na majku i bebu.

Čak i ako vodite računa o dentalnoj higijeni, perete zube redovito te koristite zubni konac, svaku promjenu na vašim zubima trebao bi pregledati zubar.

Savjeti za pravilnu dentalnu higijenu tijekom trudnoće:

1. Nemojte zanemariti higijenu zuba. Redovito četkanje, korištenje zubnog konca te pravilan odabir hrane važni su za zdrave zube i desni.  

2. Posjetite stomatologa prije ili ubrzo zakon što ste zatrudnjeli.

3. Budite informirani. Kada ste kod zubara, porazgovarajte s njim o učincima trudnoće na vaše oralno zdravlje.

4. Planirajte unaprijed. Kada god je to moguće, brinite se za svoje zube prije planiranja trudnoće. To će sniziti rizik od oralnih infekcija i potencijalno štetnih učinaka na vašu trudnoću.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!