Znate li pravilno četkati zube?

zubi, cetkanje

Koliko pažnje posvećujete četkanju zubi? Ova radnja ne bi vam trebala biti puka navika.

Pospani i ošamućeni buđenjem, ujutro nismo svjesni onoga što radimo, dok navečer jedva čekamo trenutak kada ćemo glavom dotaknuti jastuk. Na četkanje ne gledamo kao na nešto što zahtijeva punu pozornost. Upravo zbog toga naša oralna higijena trpi.

Donosimo vam najčešće greške koje biste trebali izbjegavati:

četkanje zubi1. Koristite li odgovarajuću četkicu? Često kupujemo četkicu zbog njene boje ili oblika, a ne vodimo računa o veličini glave. Odaberite onu koja je prikladna veličini vaših ustiju. Ako ih morate širom otvoriti kako bi dosegnuli stražnje zube, glava četkice je vjerojatno prevelika ili predebela za vas.

2. Pazite li na vrstu dlačica? Dlačice koje su pretvrde mogu oštetiti desni i uzrokovati krvarenje zubnog mesa. Unatoč tome, stomatolozi osobama s upalom desni preporučuju četkice s tvrdim dlačicama. Zašto? Upala će se s vremenom poboljšati, a s vremenom i nestati. Na većini četkica naći ćete oznaku za čvrstinu dlačica.

3. Četkate li dovoljno dugo i često? Na četkanje bi se trebali "baciti" najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja. Što se duže hrana zadržava na zubima, vaša caklina je u većoj opasnosti. Prosječno vrijeme četkanja trebalo bi iznositi tri minute kako bi se odstranio sav plak, a sastojci iz zubne paste vezali za caklinu.

4. Četkate li pravilno? Što ste nježniji prema zubima, desni i zubno meso će biti u boljem stanju. Perete zube, a ne fuge s pločica kupaonice! Vodoravni potezi duž granice desni mogu ostaviti sitna oštećenja. Držite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva i kružno četkajte.

četkica5. Što je s unutrašnjom stranom? Mnogi ljudi zaboravljaju na unutrašnju stanu zubi jer ona nije izložena pogledima drugih, ali je zato izložena dodiru jezika i bakterijama koje se nalaze na njemu. Plak se lakše stvara na ovoj strani jer joj ne posvećujemo dovoljno pozornosti.

6. Koliko često mijenjate četkicu? Nemojte čekati da se vaša četkica raspadne ili poprimi oblik grma lavande. U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca i nakon svake prehlade.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!