Zubna pasta s triklozan kopolimerom ubija štetne bakterije

Zubi, cetkica, kaladont, pasta

Jeste li znali da su naša usta dom za oko 800 do 1.000 različitih vrsta bakterija? Optimalni čimbenici koji potiču razvoj bakterija su zopao i vlažan okoliš, zajedno s tvrdim zubnim površinama i mekanim tkivima.

Mnoge od tih bakterija su štetne i mogu na zubima formirati film pod nazivom "zubni plak", koji uzrokuje karijes, gingivitis i na kraju sve teže oblike bolesti desni.

Međutim, dobra je vijest da zubna pasta koja sadrži triklozan / kopolimer učinkovitije ubija bakterije od obična fluoridne paste. Pokazali su to rezultati studije objavljene časopisu američke Akademije za stomatologiju.

k"Fluorid je najpoznatiji agent koji se dodaje pasti za zube kako bi se spriječio karijes. Međutim, klinička su istraživanja pokazala da triklozan dodan u pastu smanjuje naslage i gingivitis. Kopolimer pak pomaže triklozanu da se što duže održi u ustima, čime se podiže sposobnost sprječavanja oralnih bakterija", rekao je dr. Joseph J. Zambon sa Buffalo Stomatološkog fakulteta.

Do ovakvih su zaključaka znanstvenici došli testiranjem fluoridne i triklozan / kopolimer paste za zube i to na nekoliko različitih vrsta laboratorijski uzgojenih bakterija koje oponašaju klice otkrivene u ustima. Ispitivanja su također obavljena na bakterijama uzetima iz usta volontera sudionika istraživanja.

"Nekoliko uzastopnih spitivanja je pokazalo da zubna pasta s triklozan / kopolimerom nadilazi djelovanje fluoridne paste, međutim samo kada je riječ o sprječavanju rasta bakterija", rekao je dr. Zambon.

Uz četkanje zuba dva puta dnevno, stručnjaci preporučuju svakodnevno korištenje konca i vodice za ispiranje usta za smanjenje zubnog plaka i ubijanje bakterija.

"Pitate se koja je važnost ubijanja klica? Ako unutrašnjost usta održavate čistom, možete smanjiti vjerojatnost pojave karijesa i bolesti desni, kao i neugodnosti zbog lošeg daha", poručuju stručnjaci.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!