Analgetici oštećuju sluh muškaraca?

protuupalni lijekovi, tablete, tableta

Ako ste muškarac i uzimate dvije tablete paracetamola tjedno, suočeni ste s dva puta većim rizikom od gluhoće prije 50. godine!

Muškarci koji često konzumiraju lijekove za ublažavanje bolova izloženi su dva puta većem riziku razvijanja problema sa sluhom, u odnosu na muškarce koji preskaču pomoć lijekova za bolove.

Drugi nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena i acetilsalicilne kiseline, također su povezani s gubitkom sluha, tvrde istraživači Sveučilišta Harvard. Njihovo istraživanje ne tvrdi kako lijekovi protiv bolova neposredno uzrokuju gluhoću, međutim, stvorena je poveznica između dviju pojava.

Već dugo vremena, liječnici su svjesni kako visoke doze aspirina mogu uzrokovati privremeni tinitus – zvonjavu u ušima. Međutim, male doze analgetika su se pokazale učinkovitima protiv gluhoće koja nastupi zbog buke ili antibiotika.

Stručnjaci s Harvarda su u istraživanje uključili preko 26.000 muškaraca i pratili njihov životni stil 18 godina. Analizirana je njihova uporaba analgetika i razina sluha. Na kraju istraživanja, gotovo 3.500 muškaraca je izjavilo kako imaju probleme sa sluhom.

Nakon što su u obzir uzeli dob, težinu, porijeklo i povijest bolesti ispitanika, istraživači su ustanovili povezanost između problema sa sluhom i uobičajenih tableta protiv bolova. Muškarci mlađi od 60 godina koji su uzimali dva aspirina tjedno bili su izloženi 33 posto većem riziku gubitka sluha, u odnosu na ispitanike koji su uzimali manje lijekova. Ispitanici mlađi od 50 godina koji su redovito uzimali ibuprofen i druge nesteroidne protuupalne lijekove bili su 61 posto izloženiji problemima sa sluhom.

Iako su žene bile isključene iz studije, stručnjaci smatraju kako bi one mogle imati iste rezultate.

Znanstvenicima nije poznato u kojoj mjeri su ispitanici bili izloženi buci ili zašto su uzimali lijekove za suzbijanje boli.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!