Čak i blaga apneja povisuje rizik moždanog udara

spavanje, hrkanje, apneja u snu, nesanica

Opstruktivna apneja u snu godinama nagomilava svoj štetni učinak koji se može odraziti na dvostruko povišeni rizik od moždanog udara za muškarce, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživali Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu su u svoju studiju uključili preko 5.400 osoba starijih od 40 godina koje nikada nisu doživjele moždani udar. Za vrijeme devetogodišnjeg istraživanja, 193 ispitanika je pretrpjelo moždani udar – 85 muškaraca i 108 žena. Veći rizik moždanog udara bio je zamijećen kod muškaraca koji su također imali opstruktivnu apneju u snu, a što je ovaj poremećaj u spavanju bio gori, to je i rizik od moždanog udara bio veći.

Apneja je zastoj disanja pri spavanju, a osoba se u tom trenutku probudi iako nije svjesna toga. Rezultat je nemiran i isprekidan san, te u konačnici umor.

Muškarci s apnejom u snu bili su izloženi tri puta većem riziku moždanog udara u odnosu na ispitanike bez problema sa disanjem u snu ili s blagim oblikom poremećaja.

Međutim, kada su u pitanju žene, njihovi su rezultati bili znatno optimističniji, s obzirom da nije ustanovljena poveznica. Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju činjenicom što su muškarci skloniji razvijanju apneje u snu u ranijoj dobi nego žene, što znači da nisu svjesni svog problema duži niz godina.

"Moguće je da je rizik od moždanog udara povezan s akumuliranim učincima apneje u snu, koja se štetno odražava na zdravlje kroz mnogo godina. Ukupno gledajući, povećani rizik moždanog udara kod apneje u snu se može usporediti s dodavanjem deset godina na dob muškarca", objasnila je doktorica Susan Redline, voditeljica istraživanja, dodajući kako je također važno što su ustanovili da čak i blaga apneja u snu povisuje izglede za moždani udar.

Sljedeći je korak ustanoviti može li tretiranje ovog poremećaja u spavanju smanjiti rizik moždanog udara i drugih bolesti krvožilnog sustava.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!