Erektilna disfunkcija predviđa srčane bolesti

zabrinuti muskarac, ured

Erektilna disfunkcija je jasni znak koji može upućivati na rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je istraživanje.

Muškarci s erektilnom disfunkcijom su izloženi 40 posto većem riziku od razvijanja srčanih bolesti, tvrde istraživači New England Research Institutes. Liječnici objašnjavaju kako isti uvjeti zbog kojih se blokiraju arterije i smanjuje dotok krvi u srce i mozak mogu smanjiti dotok krvi u penis.

Istraživanje je uključilo preko 1.000 muškaraca starih između 40 I 70 godina kroz razdoblje od 12 godina. Stručnjaci su ustanovili kako je 37 posto muškaraca s erektilnom disfunkcijom bilo izloženo većem riziku od razvijanja krvožilnih bolesti, u odnosu na 17 posto ispitanika bez erektilnog problema.

Andre Araujo, direktor epidemiologije i čelnik istraživanja tvrdi kako su dodali impotenciju popisu faktora rizika za bolesti krvožilnog sustava (koji uključuje visoki kolesterol, pušenje i visoki krvni tlak), međutim, ona ne mora nužno biti sigurni znak daće se te bolesti razviti. S druge strane, erektilna disfunkcija može liječnicima poslužiti kao informacija u procjeni rizika.

“Ako se muškarac izjasni da ima erektilnu disfunkciju, liječnik bi ga trebao pregledati za krvožilne bolesti. Trošak nije nikakav. Kada vas liječnik pita patite li od erektilne disfunkcije ili sami otkrijete taj podatak, možete si spasiti život”, savjetuje autor istraživanja Araujo.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!