Gubitak funkcije gena čini rak prostate agresivnijim

geni dna1

Određene stanice raka prostate u normalnom stanju pod kontrolom drži gen DAB2IP. Produkt ovog gena je protein DABIP, koji sprječava druge proteine, uključene u napredovanje raka prostate, u prevelikom aktiviranju.

Kada stanice tumora izgube DABIP protein, oslobode se i metastaziraju, te povećavaju rizik od širenja tumora na druge organe, pokazalo je novo istraživanje UT Southwestern Medical Centra.

ProstataStudija, provedena na miševima, objavljena je u časopisu, Proceedings of the National Academy of Sciences, a rezultati su pokazali kako eliminiranje proteina DAB2IP vodi metastaziranju i povećanoj agresiji stanica tumora prostate.

"Stanice koje prolaze tranziciju iz epitelijalne u mezinhimalnu fazu biološki se mijenjaju, te se sada mogu slobodno kretati tijelom", objasnio je voditelj studije, doktor Jer-Tsong Hsieh, sa UT Southwestern Medical Centra. "No, ponovnom uspostavom funkcije proteina DAB2IP u kancerogenim stanicama miša, koči se sposobnost stanica da metastaziraju", dodaje Jer-Tsong Hsieh.

Tijekom studije, doktor Hsieh i kolege prvo su "isključili" djelovanje gena DAB2IP u epitelijalnim stanicama prostate miševa, te su ustanovili kako je tumor metastazirao na limfne čvoreve i druge organe. Kada su stručnjaci ponovno uspostavili normalan rad ključnog gena, sposobnost stanica raka za širenje bila je spriječena.  

Stručnjaci naglašavaju kako identificiranje DAB2IP u ljudskim stanicama može služiti kao biomarker, te pomoći liječnicima u prepoznavanju pacijenata sklonijih agresivnim oblicima raka prostate.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!