Impotencija je faktor rizika za bolesno srce

zabrinuti muskarac

Muškarci koji istovremeno pate od bolesti krvožilnog sustava i erektilne disfunkcije izloženi su većem riziku srčanog udara, srčanog zastoja i smrti, pokazalo je istraživanje.

Liječenje kardiovaskularnih bolesti nije utjecalo na impotenciju, pokazalo je njemačko istraživanje, što znači da je erektilna disfunkcija nezavisni faktor rizika za bolesti krvožilnog sustava.

"Ovo je važno istraživanje koje jasno nalaže da je erektilna disfunkcija moćni faktor rizika smrti i buduće probleme krvožilnog sustava", tvrdi doktor Parker Ward, profesor Medicinskog centra u Chicagu.

Njemački su stručnjaci skupili podatke 1,519 muškaraca diljem svijeta, te ustanovili kako su ispitanici s bolestima krvožilnog sustava, koji su ujedno spolno nemoćni, 1,9 puta izloženiji riziku smrti od kardiovaskularnih bolesti, dva puta skloniji srčanom udaru, imaju 1,2 puta veće izglede za srčanim zastojem i 1,1 puta su skloniji moždanom udaru.

Erektilna je disfunkcija povezana s endotelijalnom disfunkcijom (problemom stanica koje pokrivaju unutrašnjost krvnih žila) koja se javlja kod arteroskleroze i sličnim nakupinama plaka koje prethode srčanom ili moždanom udaru, objasnili su znanstvenici.

"Muškarcima mora biti jasno kako je erektilna disfunkcija rizik za bolesti krvožilnog sustava jednako kao i visoki krvni tlak ili kolesterol. Ako boluju od erektilne disfunkcije, moraju zamoliti liječnika da provjeri druge faktore rizika kardiovaskularnih bolesti", savjetuje doktor Michael Bohm sa Sveučilišta Saarland, voditelj istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!