Impotencija je povezana sa srčanim oboljenjima?

srce-bolest-srcani-udar8

Istraživanje predstavljeno na Europskom kongresu endokrinologije pokazuje, po prvi puta, kako muškarci s erektilnom disfunkcijom i niskom razinom testosterona imaju veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

DebljinaDaljnje istraživanje iste skupine stručnjaka pokazalo je i pretilost povezana sa slabijim dotokom krvi u penis, što je ponovno povezano s kardiovaskularnim oboljenjima impotentnih muškaraca.

Grupa stručnjaka, pod vodstvom doktorice  Giovanne Corona sa Firentinskog sveučilišta provela je dvije odvojene studije na muškarcima koji su se liječili zbog erektilne disfunkcije.  Prva se studija usredotočila na razinu testosterona kod impotentnih pacijenata. Pritom je 1687 pacijenata praćeno tijekom 4.3 godine. Tijekom tog perioda 137 pacijenata imalo je veća srčana oboljenja, a 15 od njih je bilo sa smrtnim posljedicama. Iako niska razina testosterona nije sama po sebi bila povezana sa srčanim oboljenjima, pacijenti koji su imali manjak ovih hormona bili su pod većim rizikom od umiranja.

"Naša istraživanja pokazuju kako probir razine odnosno manjak testosterona kod impotentnih muškaraca može pomoći liječnicima u otkrivanju rizične skupine kada su srčane bolesti u pitanju.  Ipak, za sada još ne možemo jasno utvrditi je li niska razina testosterona uzrok ili posljedica tog povećanog rizika", izjavila je doktorica Corona.

Krevet"Studija pokazuje da ako ste impotentni, te imate nisku razinu hormona testosterona, također ste sedam puta skloniji umiranju od srčanih bolesti, nego u slučaju da ste impotentni, ali s normalnom razinom testosterona. U isto vrijeme, potrebna su opsežnija istraživanja koja bi utvrdila može li zamjenska terapija testosteronima kod rizične skupine muškaraca utjecati na manji broj smrtnih slučajeva", dodaje.

I druga je studija uključila istu grupu pacijenata kao i prethodna. Rezultati su pokazali kako je stupanj pretilosti u kombinaciji s erektilnom disfunkcijom, bio značajno povezan sa srčanim bolestima. Provedena je i dodatna studija, kako bi se analizirali stupnjevi pretilosti. Smanjeni dotok krvi u penis bio je povezan s ozbiljnim srčanim bolestima kod pretilih pacijenata. No, kod mršavijih ispitanika nije ustanovljena ista povezanost.  

 D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!