Kako možete pospješiti mušku plodnost?

oplodnja, spermiji, jajasce

Radost odgajanja djece je jedna od rijetkih radosti koja nas veseli, jednako kao i zastrašuje u isto vrijeme. Međutim, prije nego što se dođe do ovog koraka, ponekad dobivanje djeteta može biti i više nego zahtjevno.

Neplodnost se smatra nesposobnošću začeća djeteta kroz godinu dana. Mnogi faktori mogu doprinijeti ovom problemu, uključujući genetiku, zdravstvene uvjete roditelja ili njihov životni stil. Dok se uzrok neplodnosti može tražiti kod jednog ili drugog partnera, ona može nastupiti zbog kombinacije faktora, od infekcija do stresa ili lijekova.

Prema istraživanjima, muškarci su ti koji "podbace" u jednoj trećini slučajeva, žene nisu u mogućnosti začeti u drugoj trećini slučajeva, dok se preostala trećina odnosi na kombinaciju čimbenika oba partnera, koji pak ostanu nedokučeni kod čak 20 posto parova! Ako nikako ne možete začeti bebu, vrijeme je za posjet liječniku kako biste utvrdili točan razlog problema, međutim, postoje koraci koje i sami možete poduzeti kako biste poboljšali svoje šanse.

1. Riješite se slip donjeg rublja

Zaboravite na slip gaće i nosite široke, udobne bokserice u kojima će vaši testisi moći "disati". Slip donje rublje povisuje temperaturu u tom području, što ne pogoduje broju spermija i može smanjiti sposobnost oplođivanja jajašca.

2. Vruće kupke nisu za vas

Vruće kupke i jacuzzi bi trebali biti više maštanje nego stvarnost za muškarce koji pokušavaju dobiti bebu jer toplina vode može uništiti spermije u testisima.

3. Pazite na spolne bolesti

Klamidija ili gonoreja ne moraju biti popraćene simptomima koji se zamijete, ali zato mogu uzrokovati neplodnost kod oba spola. Koristite zaštitu za vrijeme svakog spolnog odnosa i testirajte se na spolne bolesti kada se odlučite na proširivanje obitelji.

4. Nemojte pretjerati

Konstantno seksanje neće povećati šanse začeća, samo će vas izmoriti. Četiri ili pet spolnih odnosa dnevno je kontraproduktivno jer značajno smanjuje broj spermija nakon ejakulacije. Obično je potrebno 48 sati kako bi se količina spermija vratila na razinu prije ejakulacije.

5. Prehrana je bitna

Nakrcajte tanjure svježim voćem i povrćem koji će pomoći rastu broja spermija. Prema američkom istraživanju, visoka razina slobodnih radikala može uzrokovati neplodnost kod nekih muškaraca. "Spermiji trebaju malu količinu slobodnih radikala kako bi oplodili jajašce, ali previše slobodnih radikala može oštetiti njihove membrane ili DNK, te tako osujetiti uspjeh", tvrdi doktor Ashok Agarwal. Prema njemu, beta karoten i vitamini C i E imaju dobrobitan učinak na spermije.

6. Preskočite pivo

Istraživanja su pokazala kako muškarci koji piju velike količine alkohola ugrožavaju svoju plodnost. Puno alkohola može oštetiti jetru, a u tom se slučaju razina estrogena povisi, što može utjecati na loše stvaranje spermija.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!