Kako stres utječe na zdravlje muškarca?

posao-depresija-tuga-stres1

Iako su oba spola jednako pod utjecajem stresa i osjećaju negativne posljedice takvih situacija u svakodnevnom životu, stres na muškarce djeluje drugačije nego na žene.

Stres može imati negativne posljedice na mušku plodnost, ubrzati razvoj raka prostate, ali i utjecati na fizičku privlačnost muškarca. Saznajte koje su negativne posljedice stresa na život i zdravlje muškaraca te kako se uspješno boriti protiv stresnih situacija!

Smanjena privlačnost lica

Hormon testosteron povezivan je s jakim imunitetom i privlačim crtama lica kod muškarca. Istraživanje sveučilišta Aberdeen u kojem su žene ocjenjivale stupanj privlačnosti 94 muškarca, pokazalo je kako su oni s višom razinom testosterona i nižom razinom hormona stresa, kortizola, bili ocijenjeni kao privlačniji. Viša razina kortizola rezultirala je, prema istom istraživanju, smanjenom privlačnošću.

Ubrzan razvoj raka prostate

Nedavno istraživanje na miševima pokazalo je kako kronični stres ubrzava razvoj raka prostate, a osobe koje boluju od ove vrste raka mogu imati koristi od smanjenja količine stresa kao sastavnog dijela liječenja. Istraživanje sveučilišta Kalifornija također je utvrdilo je kako metode nošenja sa stresom mogu dati pozitivne rezultate kod muškaraca s rakom prostate.

Erektilna disfunkcija

Prema stranici WebMD, 10 do 20 posto svih slučajeva erektilne disfunkcije povezano je s psihološkim faktorima, poput stresa, tjeskobe i depresije. Parasimpatički živčani sustav odgovoran je za seksualno uzbuđivanje, a kada smo pod stresom, aktivniji je simpatički živčani sustav.  

Manji broj sperme

Stres i tjeskoba mogu imati važnu ulogu kada je u pitanju plodnost muškarca, tvrdi nova studija. Istraživanje provedeno u Italiji otkrilo je kako su muškarci koji su bili pod stresom slabije ejakulirali i imali manji broj sperme nego oni koji nisu bili pod stresom. Stres je, tijekom tog istraživanja, doveden u vezu i s manje pokretnom spermom.   

Povlačenje iz društva

Stereotip "snažnog i šutljivog muškarca" zapravo je slika muškog odgovora na stres. Istraživanje sveučilišta Kalifornija iz 2010. godine pokazalo je kako su muškarci pod stresom iskazivali manju aktivnost u području mozga odgovornom za razumijevanje tuđih osjećaja. Pod utjecajem akutnog stresa muškarci su slabije reagirali na ekspresije lica, posebno strah i ljutnju, dok je kod žena primijećena pojačana aktivnost mozga odnosno odgovor na spomenute osjećaje i ponašanja. Kada su pod stresom, muškarci se više povlače iz društva, dok žene traže emocionalnu podršku, zaključak je studije.

Pročitajte koje metode pomažu kod stresnih situacija!

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!