Muškarcima teže pada neuspjeh proširivanja obitelji

obitelj, roditelj, otac i kci, dijete

Želja za očinstvom jača je od želje za majčinstvom, smatraju istraživači Sveučilišta Keele, koji su ustanovili kako se pripadnici snažnijeg spola osjećaju izoliranijima, depresivnijima te su tužniji i ljući ako ne uspiju dobiti dijete.

Kada su pitali parove bez djece zašto ih toliko žarko žele imati, muški su se odgovori uvelike razlikovali od ženskih: muškarcima su na prvom mjestu bili kulturološki, društveni i obiteljski pritisci, dok su ženama bile najbitnije osobna želja i biološki poriv. Od ukupnog broja muškaraca koji su željeli djecu, polovica se osjećala izolirano jer nisu obitelji omogućili nasljednika, a 38 posto je bilo depresivno, usporedno s 27 posto žena.

Tako je svaki četvrti muškarac bio ljut zbog činjenice što nije postao otac, dok se s osjećajima ljutnje borilo samo 18 posto ispitanica. Iznenađujuće, neostvarenje očinstva bio je glavni razlog tuge za 56 posto muškaraca, usporedno sa 43 posto žena.

S druge strane, žene su te koje su osjećale krivnju jer ne mogu imati djecu (njih 16 posto), dok se niti jedan muškarac nije suočio s ovim osjećajem.

"Postoji vrlo malo istraživanja među muškarcima o želji za očinstvom. Moj rad pokazuje kako je prisutna slična razina želje za roditeljstvom između muškaraca i žena bez djece te da muškarci u većoj mjeri osjećaju ljutnju, depresiju, tugu, ljubomoru i izolaciju", objasnio je Robin Hadley sa Sveučilišta Keele, voditelj studije.

Njegov je rad opovrgnuo široko prihvaćeno mišljenje kako su žene te koje više pate za majčinstvom i ustanovio da muškarce dublje pogađa činjenica da još nemaju djecu.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!