Napredak u liječenju raka testisa

zabrinuti muskarac, ured

Većina pacijenata oboljelih od raka testisa danas se oporavljaju od ove bolesti, pokazali su novi statistički podaci britanskog Centra za istraživanje raka.

Stopa preživljavanja od raka testisa od 1970-ih godina do danas povećala se za gotovo trećinu, a više od 96 posto muškaraca koji obole od rove bolesti mogu se izliječiti. Prije 40 godina, stopa preživljavanja iznosila je manje od 70 posto, piše The Telegraph.

Za razliku od nekih drugih vrsta raka, orak testisa se javlja u relativno mladim godinama te je najčešći oblik raka kod muškaraca starih između 15 i 49 godina.

Poboljšanje u stopi preživljavanja dijelom se pripisuje korištenju lijeka cisplatina, koji se također koristi i kod raka mokraćnog mjehura, pluća i jajnika.

Doktor Harpal Kumar, iz britanskog Centra za istraživanje raka, slaže se oko važnosti ovog lijeka. "Pomaže gotovo svim oboljelim muškarcima da se uspješno oporave te je primjer onoga što se sve može postići predanim radom i istraživanjem", kaže i dodaje kako je za neke oblike raka, riječ  "lijek" gotovo stvarnost.  

"Oko 96 posto pacijenata s rakom testisa danas mogu biti izliječeni. No važno je obratiti pažnju na preostalih četiri posto, koji gube bitku s ovom bolesti kao i na činjenicu da i dalje trebamo tretmane uz koje će pacijenti imati još i bolju skrb u budućnosti", ističe.

Najčešći rani simptomi raka testisa su čvorić ili oteklina na testisima, stoga se ne smiju zanemarivati znakovi upozorenja. Iako većina kvržica neće biti rak testisa, važno je pregled napraviti što ranije kako bi šanse za izlječenje bile što bolje.

Pročitajte i članak: 7 prijetnji muškom zdravlju!

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!