Neplodnost je povezana s većim rizikom od raka?

zabrinutost muskarac1

Novo istraživanje nije prvo koje povezuje mušku neplodnost i rizik od raka, no ono upućuje na vezu između najteže vrste neplodnosti, azoospermije i rizika od karcinoma.

Muškarci koji su neplodni jer njihov organizam ne proizvodi spermije pod većim su rizikom od razvoja raka, otkrila ja nova studija.

Istraživanje je uključilo više od 2,000 muškaraca s problemima plodnosti, a oni koji su imali azoospermiju (stanje koje označava da u spermi nema dovoljno spermatozoida) bili su pod povećanim rizikom od razvoja raka tijekom sljedećih šest godina.

Ispitanici su na početku studije imali u prosjeku 36 godina, pa ih je manji broj doista razvio rak. Među ispitanicima s azoospermijom oko 2 posto ih je obolilo od raka. Ipak, kod njih je rizik od obolijevanja bio tri puta veći nego kod prosječnog muškarca njihove dobi.

"Rizik kod takvih muškaraca je jednak onome kod muškaraca starijih 10 godina", rekao je autor studije, doktor Michael Eisenberg, profesor urologije na Stanford University School of Medicine.

Oko 15 posto neplodnih muškaraca ima azoospermiju, navodi se u studiji koja je objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa Fertility and Sterility.

Ovo nije prvi put da su povezani muška neplodnost i povećani rizik od raka, no nova studija navodi kako je povezanost veća kada su u pitanju muškarci s najtežim oblikom neplodnosti. "Dakle, ne radi se o neplodnosti u općenitom smislu, nego azoospermiji", kaže Eisenberg.

Pri tom se ne tvrdi kako neplodnost direktno uzrokuje rak. No moguće je da neki genetski faktori pridonose i azoospermiji i većoj ranjivosti na rak.

"Kada pacijent ima azoospermiju, pretpostavljamo kako postoji genetski uzrok ovom stanju", govori Eisenberg. Određene genske mutacije već su ranije povezane s ovim stanjem, no mali broj azoospermičnih muškaraca ima jednu od tih mutacija gena, kada se testiraju. To znači kako su drugi, za sada nepoznati, genski defekti uključeni u azoospermiju. Dakle, neki od njih mogu biti odgovorni i za osjetljivost na rak.

Stručnjaci su i dalje oprezni u interpretaciji rezultata nove studije i to zbog malog uzorka: zabilježeno je samo 10 slučajeva raka od 451 muškarca s azoospermijom, i 19 slučajeva od 1,800 s drugim oblicima neplodnosti. Od 10 zabilježenih slučajeva raka kod azoospermičnih muškaraca u studiji, dva su bila rak testisa, dok su ostali slučajevi uključili rak mozga, prostate, limfom i melanom.

Eisenberg kaže kako je zabilježen premali broj slučajeva određenih vrsta raka da bi se azospermija mogla povezati s većim rizikom od samo jedne vrste raka. Za sada, stručnjaci se slažu, treba biti svjestan rizika i brinuti za svoje zdravlje; usvojiti zdrave životne navike i redovito posjećivati liječnika.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!