Nitroglicerin moguće zaustavlja rak prostate

muskarac-caj-bolest-depresija

Liječenje raka prostate niskim dozama nitroglicerina može usporiti, pa čak i zaustaviti napredovanje bolesti bez nuspojava koje se obično javljaju trenutno dostupnim metodama liječenja.

Istraživači su se koncentrirali na 29-oricu muškaraca s povećanom razinom prostata specifičnog antigena (PSA) nakon operacije prostate i zračenja. Razina PSA antigena je ključ koji u većini slučajeva ukazuje na stanje raka prostate.

"Vrlo smo uzbuđeni jer smo ustanovili značajno usporavanje napredovanja bolesti prema razini PSA antigena, i zato što smo vidjeli ovakve rezultate kod toliko muškaraca", izjavio je profesor urologije na Sveučilištu Queens Robert Siemens, čelnik istraživanja objavljenog u časopisu Urology.

Značenje ovog otkrića leži u tome što su sigurne i učinkovite metode liječenja muškaraca s povišenom razinom PSA-a nakon operacije još uvijek rijetke.

Stručnjaci su ispitanicima dali malu dozu nitroglicerina koja se polako otpuštala putem zalijepljenog flastera i promatrali su razinu njihovih PSA antigena. Sedamnaestero bolesnika je završilo studiju, a napredovanje raka se stabiliziralo ili smanjilo kod njih 16. Iako su ohrabreni inicijalnim uspjehom studije, istraživači tvrde kako moraju još izvršiti mnoga testiranja i potvrditi rezultate na većoj skupini ispitanika.

Ovo je istraživanje temeljeno na otkriću istog sveučilišta, čiji su znanstvenici ustanovili kako smanjenje dušikovog oksida ima važnu ulogu u napredovanju tumora, te da se ona može zaustaviti niskim dozama nitroglicerina.

Nitroglicerin nije nov u medicini – već se cijelo stoljeće koristi u većim dozama kod liječenja angine.

Karcinom prostate najčešće je dijagnosticirani karcinom muškaraca u zapadnim zemljama svijeta (isključujući karcinom kože), a po učestalosti je drugi uzrok smrtnosti muškaraca od karcinomskih bolesti.

Vjerojatnost da se oboljenje javi do 40. godine procjenjuje se na 1:10.000, od 40. do 59. godine 1:103, a od 60. do 79. godine 1:8. Od ukupnog broja bolesnika s rakom prostate, procjenjuje se kako će se rak vratiti kod 30 do 50 posto osoba.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!