Nova metoda otkrivanja agresivnog raka prostate

muskarac, depresija, zabrinutost, tjeskoba

Nova metoda otkrivanja agresivnog raka prostate ima mogućnosti izdvojiti stanice raka prostate koje su najopasnije za život i zahtijevaju agresivno liječenje.

MR spektroskopija, koja pruža informacije o metaboličkoj kemiji sumnjivog kancerogenog tkiva, polučila je dobre rezultate u malom istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

Rak prostate je čest kod starijih muškaraca, međutim, većina karcinoma prostate sporo raste te ne predstavljaju veliku prijetnju za život. Trenutne metode dijagnoze, koje uključuju čitanja razine proteina prostatičnog specifičnog antigena (PSA) u krvi, ne mogu razlikovati opasne tumore od onih manje opasnijih. Liječnici uzimaju uzorak tkiva biopsijom, međutim, često propuste zahvatiti mali dio raka koji agresivno napreduje i može biti smrtonosan.

Stručnjaci sa Harvarda su ustanovili kako magnetska rezonancijaa spektroskopija može razlikovati kancerogeno od normalnog tkiva prostate prema njihovim metaboličkim profilima (kancerogeno tkivo stvara različite kemikalije od normalnog tkiva).

U posljednjem su istraživanju koristili ovu metodu na pet kancerogenih prostata koje su odstranjene bolesnicima. Usporedili su rezultate skeniranja sa standardnom tehnikom dijagnoze, koja prosuđuje rak prema stupnju poremećaja uzrokovanog malignošću. Pet od sedam regija su bile identificirane kao kancerogene standardnom metodom su potvrđene MR spektroskopijom. Nova metoda nije dobro djelovala na područja pri rubu prostate, gdje je izloženost zraku umanjila čitljivost podataka.

Sljedeći je korak napraviti dodatno istraživanje kako bi se metoda potvrdila učinkovitom. Stručnjaci će zatim razviti osjetljivije sonde kako bi ju unaprijedili.

"Uzimanjem kemijskog spektra tkiva možemo imati bolje rezultate nego patologijom i ustanoviti u kojoj je mjeri tumor agresivan", zaključio je radiolog Leo L. Cheng, jedan od istraživača na Harvardu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!