Nova nada u liječenju raka prostate!

Muskarac, tuga, depresija, bol

Znanstvenici sa sveučilišta Monash otkrili su novi način tretiranja otpornih stanica kod pacijenata koji boluju od raka prostate.

Tijekom više od 60 godina glavni način liječenja raka prostate uključivao je odstranjivanje hormona koji potiču rast kancerogenih stanica. Iako ovaj tretman u početku daje rezultate, u konačnici nije uspješan, i kada  stanice raka nastave rasti, bolest postaje neizlječiva. Ekipa stručnjaka iz Istraživačkog programa za rak prostate i dojke otkrila je novi način liječenja ovih potencijalno smrtonosnih bolesnih stanica, koje ostaju u organizmu pacijenata i nakon završenog hormonskog tretmana.

MuškaracAutorica studije, profesorica Gail Risbridger kaže kako istraživanje osigurava dokaze za kontroverznu tvrdnju kako estrogeni (hormoni koji se smatraju važnima uglavnom za žene) mogu biti dobri i za muškarce, te se mogu koristiti u terapiji liječenja raka prostate.

"Istraživanje je pokazalo kako lijekovi aktiviraju jedan od dva receptora estrogena, koji uzrokuju smrt stanica. Najčešće se smrt stanica kod pacijenata oboljelih od raka prostate postiže povlačenjem muških hormona androgena, što vodi kastraciji", kaže  Risbridger.

"Iako se glavnina tumora odstranjuje kastracijom, dio stanica ostaje te daje ponovni poticaj ovoj bolesti", dodaje.

Stručnjaci su koristili lijek razvijen posebno za selektivno i specifično aktiviranje beta estrogen receptora u prostati. "Ne samo da dolazi do kočenja rasta raka prostate, već i do ubijanja kancerogenih stanica koje su otporne na uobičajene tretmane", kaže Risbridger.

Stručnjaci su početne uspjehe proveli na životinjskim modelima, a nakon toga su proces ponovili u laboratoriju, koristeći ljudske stanice i tkivo pacijenata s rakom prostate. 

Studija je objavljena u časopisu PNAS.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!