Operacija bolja od lijekova kod povećane prostate

muskarac

Dugogodišnje je istraživanje pokazalo kako operacija u većoj mjeri olakšava simptome inkontinencije i opstrukcije nego lijekovi kada je u pitanju benigna hiperplazija prostate.

Istraživači američke Klinike Mayo proučavali su simptome proširene prostate kod 2.100 zdravih muškaraca starih između 40 i 79 godina kroz razdoblje od 17 godina. 

Bnigna hiperplazija prostate popraćena je usporenim mokrenjem, slabim ili isprekidanim mlazom, boli pri mokrenju, jakim i iznenadnim podražajem za mokrenjem, te inkontinencijom.

Ispitanici su svake dvije godine ispunili upitnik o svojim urinarnim simptomima i liječenju. Iz ovih su podataka stručnjaci analizirali urinarne probleme i inkontinenciju prije i poslije različitih vrsta liječenja.

  • 72 posto nije bilo tretirano za benignu hiperplaziju prostate
  • 14 posto je uzimalo alfa blokere
  • devet posto je uzimalo inhibitore 5-alfa-reduktaze
  • jedan posto je prošlo vaporizaciju laserom
  • četiri posto je prošlo kiruršku transuretralnu resekciju prostate.

Nakon liječenja, najveće se poboljšanje zamijetilo u skupini koja je imala kiruršku transuretralnu resekciju prostate – jedino su ispitanici ove skupine osjetili 22,6-postotno smanjenje simptoma inkontinencije.

Rezultati predstavljaju dugoročne podatke dobivene na velikom uzorku osoba iz opće populacije, u odnosu na male selektirane kliničke populacije muškaraca, ističu stručnjaci: "Naši podaci popunjavaju prazninu u istraživanjima koja može koristiti liječnicima i pacijentima pri procjeni opcija liječenja", tvrdi urologinja Amy Krambeck, voditeljica istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!