Prerana ejakulacija - ima li lijeka?

zabrinutost muskarac1

Prerana ejakulacija je seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ejakulira prije penetracije ili vrlo brzo nakon nje, no u svakom slučaju prije nego što bi to on ili njegova partnerica željeli.

Nastavi li se, ovaj problem može dovesti do tjeskobe koja samo dodatno pogoršava cijelu situaciju.   

Što je uzrokuje?
Psihološki faktori kao što su tjeskoba, krivnja ili depresija mogu uzrokovati preranu ejakulaciju. U nekim slučajevima uzrok mogu biti i hormonalni problemi ili ozljeda, a prerana ejakulacija može biti i nuspojava određenih lijekova.

Simptomi i dijagnoza
Glavni i jedini simptom je ejakulacija prije ili po samom početku snošaja. Također, seksualna stimulacija je minimalna. Liječnik će vam postaviti neka pitanja o zdravstvenom stanju te spolnoj prošlosti. Kako biste bili sigurni da uzrok prerane ejakulacije nije bolest, morat ćete obaviti određene laboratorijske pretrage.

Kako se liječi?
U većini slučajeva problem nestaje sam od sebe. Vježbe relaksacije, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola i droga također mogu pomoći.Liječnik vama i partnerici može predložiti tehnike odgode ejakulacije. One uključuju poznavanje i kontroliranje uzbuđenja. Korištenjem kondoma možete smanjiti osjetljivost, a isto možete postići i promjenom poze (kao što je ležanje na leđima tijekom odnosa). Stručna terapija može smanjiti tjeskobu povezanu sa preranom ejakulacijom.

Neki se antidepresivi, primjerice Prozac i Zoloft,  koriste i za tretiranje prerane ejakulacije. Njihovo djelovanje koči orgazam, što zapravo usporava ejakulaciju.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!