Pretili muškarci imaju malo testosterona

debljina, debeli muskarac, sendvic, tajna

Osim što dokazano uzrokuje visoki tlak, dijabetes tipa 2, koronarne bolesti, bolesti žuči, osteoartritis i određene vrste raka, pretilost je sada povezana i s niskom razinom testosterona kod muškaraca.

Debljina nije samo estetsko pitanje širokog struka ili nezadovoljstva izgledom, nego je ozbiljno javno-zdravstveno pitanje. Rezultati istraživanja kojeg su proveli američki endokrinolozi pokazuju kako je 40 posto pretilih pacijenata imalo sniženu razinu testosterona. Taj se postotak popeo na 50 kada se radilo o gojaznim muškarcima koji su razvili dijabetes. Kako se indeks tjelesne mase povećao, tako je razina testosterona opala.

Bez obzira jesu li pretili ili nisu, dijabetičari su imali nižu razinu hormona testosterona nego ispitanici koji nisu bolovali od dijabetesa i neovisno o njihovoj težini.

Kako se indeks tjelesne mase povećao, tako je razina testosterona opala.

Američko je istraživanje uključilo preko 1.800  muškaraca starijih od 45 godina, kojima je izmjerena razina hormona testosterona.  Od ukupnog broja ispitanika, gotovo 400 je imalo šećernu bolest.

"Učinak dijabetesa na snižavanje razine testosterona sličan je debljaju otprilike 10 kilograma. S obzirom da je gotovo jedna težina Amerikanaca pretila, ovi zaključci imaju duboke patofiziološke, kliničke, epidemiološke i javno-zdravstvene implikacije", tvrdi specijalist endokrinologije Sandeep Dhinsa sa Sveučilišta u Buffalu, voditelj studije.

Stručnjaci savjetuju svim muškarcima koji pate od dijabetesa tipa 2 izmjere svoju razinu testosterona. Istraživanje je objavljeno u časopisu Diabetes Care.

Iako je testosteron spolni hormon, on ima mnoge druge funkcije, bitne za održavanje zdravlja organizma: odgovoran je za promjenu glasa, pomaže formiranju mišića, održavanje duševne ravnoteže, sposobnost pamćenja, orijentacije u prostoru i koordinacije. Također je bitan za izgradnju čvrstih kostiju, te za dlakavost.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!