Pušenje povisuje rizik raka prostate

pusenje, cigareta

Američki su istraživači zaključili kako postoje velike šanse da je rak prostate, najčešći oblik malignih bolesti, povezan s pušenjem.

Nakon što su analizirali 24 studije koje su uključile 21.600 muškarca s rakom prostate (tzv. meta analiza), ustanovili su "iznenađujuće dosljedne dokaze" prema kojima pušenje povisuje izglede razvijanja raka prostate, ali i umiranja od ove bolesti.

Najveći problem njihovog istraživanja bila je preciznost varijabli, s obzirom da se većina istraživača nije koncentrirala na uske odrednice pušenja – nisu točno navedene količine popušenih cigareta, nego su ispitanici jednostavno pitani puše li ili ne.

Međutim, osam je istraživanja navelo preciznije pokazatelje pušenja za gotovo 8.700 muškaraca. Najokorjeliji pušači su izloženi 30 posto većem riziku umiranja od raka prostate u odnosu na nepušače.

Prema četiri druga istraživanja, najveći pušači također imaju 22 posto veći rizik dobivanja raka prostate, u odnosu na nepušače.

Unatoč mnogobrojnim pokazateljima, čelnik istraživanja doktor Michael Huncharek ističe kako ni ove studije ne mogu čvrsto ustanoviti izglede pojedinih pušača za razvijanje raka prostate ili smrt od ove maligne bolesti.

Stručnjaci su najavili kako će se u dodatnim istraživanjima koncentrirati na broj popušenih cigareta, trajanje pušenja i njegove učinke na rizik od razvijanja raka prostate.

Rak prostate je najčešći oblik malignih bolesti i druga po redu vrsta kancerogenih bolesti koja uzrokuje smrt. Svake godine uzme oko 400 života u Hrvatskoj. Pušenje ubija najmanje pet milijuna ljudi godišnje, dok pasivno pušenje neposredno uzrokuje oko 600.000 smrti, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!