Rak prostate ne utječe na gustoću kostiju

muskarac-stariji-vjezba-1

Muškarci koji boluju od raka prostate gube značajno manje na mineralnoj gustoći kostiju s godinama u odnosu na zdrave osobe.

Američki su istraživači pratili preko 500 ispitanika prosječne starosti 56 godina na početku 35-godišnje studije. Od ukupnog broja ispitanika, 76 je oboljelo od raka prostate, a četvrtina ispitanika je pripala visokorizičnoj kategoriji.

Kada su analizirali mineralni sadržaj kostiju (BMC) kroz dugo razdoblje, znanstvenici su ustanovili kako je pad u gustoći znatno prisutniji kod zdravih muškaraca nego kod onih s dijagnozom raka prostate. Na početku studije pokazatelji mineralnog sadržaja bili su podjednaki kod svih ispitanika.

Čak i kada su uzeli u obzir druge faktore, kao što su pušenje, indeks tjelesne mase ili unos kalcija i vitamina D, rezultati su ostali jednaki.

"Postoje mnogi mogući mehanizmi koji mogu objasniti odnos između raka prostate i mineralnog sadržaja kostiju. Poznato je kako rak često metastazira na kosti. Iako biologija u pozadini veze između mineralnog sadržaja kostiju i ovog oblika raka zahtijeva dodatnaistraživanja, naši rezultati upućuju na to da bi česti faktori rasta mogli biti uključeni u održavanje kostiju i napredovanje raka prostate", objasnila je dr. Stacy Loeb s američkog Sveučilišta Johns Hopkins.

Njen tim želi dalje provjeriti teorije na većim populacijama muškaraca koji su izloženi riziku ove maligne bolesti. Ako mogu bolje razumijeti poveznicu između raka prostate i zdravlja kostiju, možda će moći pronaći način kako spriječiti širenje bolesti na kosti u budućnosti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!