Sindrom nemirnih nogu povezan s erektilnom disfunkcijom?

sindrom-nemirnih-nogu1

Muškarci koji pate od sindroma nemirnih nogu skloniji su erektilnim disfunkcijama, pokazalo je novo istraživanje. No, još nije potpuno jasno na koji su način ova dva stanja povezana.

"Postoji veza, no još ne znamo koji poremećaj uzrokuje drugi", rekao je autor studije, doktor Xiang Gao, s Harvard University School of Public Health-a. Ukoliko stručnjaci otkriju na koji su način ova dva stanja povezana, bit će moguće učinkovito liječenje.

Erektilna disfunkcijaSindrom nemirnih nogu pogađa znatan broj populacije, a u rijetkim slučajevima može uzrokovati nesanicu i druge ozbiljnije posljedice. Uzroci ovog sindroma su nepoznati, no pretpostavlja se kako je u pitanju možda manjak željeza u krvi.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Sleep, Gao i kolege ispitivali su 395 muškaraca koji su sindrom nemirnih nogu imali barem 15 puta mjesečno. Oni su, u većoj mjeri nego ostali muškarci, koristili antidepresive i pušili.  

Rezultati su pokazali kako oni su ispitanici, koji su u najvećoj mjeri imali sindrom nemirnih nogu, imali i dva puta veći rizik od erektilne disfunkcije. 

Istraživanje ne dokazuje da jedan poremećaj uzrokuje drugi. Štoviše, natuknuta je mogućnost postojanja i trećeg stanja koje bi moglo utjecati na šansu pojavljivanja i sindroma nemirnih nogu i erektilne disfunkcije.

Još je jedan poremećaj spavanja – apneja – povezan s erektilnom disfunkcijom. Pacijenti s erektilnom disfunkcijom pritom pokazuju bolje rezultate kada je apneja liječena.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!