Statini sprječavaju povrat raka prostate

lijek-tableta-starost-star

Osim što mogu sniziti kolesterol, statini moguće štite zdravlje muškaraca na još jedan način.

Istraživači Medicinskog centar američkog Sveučilišta Duke ustanovili su još jedan dobrobitni učinak lijekova koji snizuju povišeni kolesterol: oni moguće smanjuju rizik povrata raka prostate kod bolesnika koji su prošli radikalnu prostatektomiju. Ovom se operacijom uz prostatu uklanjaju sjemeni mjehurići i zdjelični limfni čvorovi.

U studiju je bilo uključeno preko 1.300 muškaraca koji su prošli radikalnu prostatektomiju, od kojih je preko 200 uzimalo statine za snižavanje kolesterola. Povrat raka prostate mjerena je količinom PSA nakon operacije. Nakon što su u obzir uzeli i druge faktore koji bi mogli utjecati na povrat raka prostate, istraživači su zaključili kako su muškarci koji su uzimali statine bili su izloženi 30 posto manjim izgledima povrata raka prostate nakon što im je ova žlijezda uklonjena, u odnosu na ispitanike koji nisu uzimali lijekove za povišeni kolesterol. pokazali su rezultati studije. Ispitanici koji su uzimali najviše doze prepolovili su svoje izglede povrata raka.

Stručnjaci ističu kako njihova studija ne dokazuje kako statini neposredno usporavaju rast i napredovanje raka prostate, međutim, ustanovljena je poveznica.

"Korisnici statina češće viđaju svoje liječnike i sveukupno se više brinu o svom zdravlju. Netko je sugerirao kako bi ovo moglo objasniti primijećeno smanjenje rizika. Ako je to istina, onda bi doza statina bila nebitna, a mi smo ustanovili suprotno", objasnio je dr. Stephen Freedland iz Centra za prostatu Sveučilišta Duke.

Svakom će šestom muškarcu biti dijagnosticiran rak prostate za vrijeme života, a jedan na 35 će umrijeti od ove maligne bolesti, tvrde podaci Američkog društva za rak. Rak prostate je najčešći karcinom muškaraca u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!