Sve više muškaraca boluje od raka crijeva

Debelo crijevo

Pad kvalitete prehrane tijekom posljednjih 30 godina potencijalan je krivac za trećinu više oboljelih muškaraca od raka crijeva, dok broj oboljelih žena nije znatno porastao, pokazalo je novo istraživanje.

Stopa muškaraca oboljelih od raka crijeva porasla je za 29 posto tijekom posljednjih 35 godina, dok je oboljelih žena 6 posto više, pokazalo je izvješće britanskog Centra za istraživanje raka. Povećanje broja oboljelih posebno je primjetno kod osoba u trećoj životnoj dobi, odnosno starijih od 60. godina, prenosi Telegraph.co.uk.

Kod starije populacije također je zabilježen veći broj oboljenja od ostalih vrsta raka, no ovaj podatak ne objašnjava razliku u učestalosti oboljenja između muškaraca i žena.

Iako se liječnici još bave pitanje većeg broja oboljelih upravo u ovoj dobnoj skupini, kao i brojčanom razlikom između oboljelih žena i muškaraca, ističu kako rizični faktori uključuju prehranu, težinu, fizičku aktivnost, sklonost alkoholu i pušenje.

Treba istaknuti kako se stopa preživljavanja također popravila u odnosu na protekla desetljeća, pa je stopa desetogodišnjeg preživljavanja dvostruko veća, no rak crijeva je i dalje drugi najveći uzročnik smrti od karcinoma u Velikoj Britaniji (nakon raka pluća).

"Rizik oboljenja od raka crijeva povećava se s godinama, a s obzirom da se prosječan životni vijek produljio, ne čudi podatak kako raste i broj oboljelih. No kada pogledamo statističke podatke i uzmemo u obzir dob oboljelih, vidimo kako je rizik od raka crijeva kod muškaraca porastao u proteklih 35 godina.

Sada trebamo ustanoviti razloge koji leže u pozadini sve većeg broja oboljelih i ustanoviti koje korake trebamo poduzeti", rekao je direktor Centra za istraživanje raka, profesor Matthew Seymour. 

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!