Vježbanje smanjuje crne brojke raka prostate

tenis

Rezultati američkog istraživanja pokazuju kako umjerena tjelovježba povećava izglede za općim preživljavanjem pacijenata s rakom prostate, dok pet sati intenzivnog vježbanja tjedno može smanjiti stopu smrtnost zbog raka prostate.

"Primijetili smo dobrobiti zbog male količine tjelesne aktivnosti. Prema rezultatima, muškarci koji boluju od raka prostate bi se trebali baviti fizičkom aktivnošću zbog svog općeg zdravlja", tvrdi doktorica Stacey A. Kenfield, epidemiologinja na Harvardu i čelnica istraživanja.

Istraživači su ocijenili razinu tjelesne aktivnosti skoro 2.700 osoba prije i nakon dijagnoze raka prostate. Muškarci koji su otprilike pola sata tjedno trčali, vozili bicikl ili igrali tenis, imali su 35 posto manje izglede za smrću zbog bilo kojeg uzroka, ne samo raka.

Mjerenje je bilo drugačije za hodanje – istraživači su ustanovili kako četiri ili više sati hodanja tjedna snižava rizik od smrtnosti za 2 posto u odnosu na muškarce koji su šetali manje od 20 minuta tjedno.

Također, ispitanici koji su hodali 90 ili više minuta tjedno normalnim ili žustrim tempom imali su čak 51 posto bolje izglede za preživljavanjem.

Vježbanje - rak prostate - smrtnost

Kada je u pitanju rak prostate, hodanje nije puno utjecalo na izglede pacijenata, nego aktivnije vježbanje. Ispitanici koji su intenzivno vježbali pet ili više sati tjedno uspjeli su smanjiti pojavu crnih brojki.

"Ovo je prva velika populacijska studija koja je sagledala vježbanje u odnosu na stopu smrtnosti kod bolesnika s rakom prostate. Prethodna su se istraživanja fokusirala na učinke vježbanja na razvijanje raka prostate", tvrdi čelnica istraživanja.

Znanstvenici nisu točno upoznati s molekularnim učincima vježbanja na rak prostate, međutim, tjelovježba dokazano utječe na mnoge hormone koji inače stimuliraju ovu vrstu raka; ona poboljšava imunitet i smanjuje upale.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!