Akupunktura ublažuje bol trudnica

akupunktura

Ispitanice koji su tri tjedna imale iglice zabodene u određene akupresurne točke uha osjetile su manji intenzitet boli u donjem dijelu leđa i zdjelici nego trudnice koje su imale iglice zabodene u nasumce određene točke.

Trudnice se često susreću s teškim bolovima u zdjelici i donjem dijelu leđa, što može dovesti i do kronične boli. Akupunktura uha nudi odgovor kako olakšati njihove tegobe bez lijekova.

Znanstvenici su nasumce odabrali 159 žena između 25. i 38. tjedna trudnoće. Tretirane su pravilnom metodom akupunkture, metodom koja teoretski ne djeluje na bol, a trudnice u kontrolnoj skupini uopće nisu primile ovu vrstu terapije.

Sve su žene osjetile smanjenje boli i općenito poboljšanje organizma. Čak je 81 posto žena osjetilo poboljšanje u smanjenju osjeta boli za 30 posto, dok je 47 posto žena iz kontrolne skupine prijavilo manju bol.

Jedina je nuspojava tretmana bila pretjerana osjetljivost uha, s obzirom da su iglice u njega bile zabodene tri tjedna.

Iako nije konvencionalna metoda liječenja, akupunktura nailazi na sve veći odjek u populaciji. Relativno je jeftina, a mogu ju izvoditi samo profesionalci.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!